Prezident by neměl pragmaticky uvažovat jen tak, jak si myslí, že uvažují jeho voliči, uhodila na Zemana politoložka

28.05.2017 16:36

O politické korektnosti, ale i rétorice prezidenta Miloše Zemana se rozhovořila politoložka Eva Lebedová v rozhovoru pro server HlídacíPes.org.

Prezident by neměl pragmaticky uvažovat jen tak, jak si myslí, že uvažují jeho voliči, uhodila na Zemana politoložka
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Jak Lebedová poznamenala k extremistickým a populistickým stranám, ty se nemusejí omezovat politickou korektností. „Naopak mají ve svém programu v podstatě zakódováno, že proti sobě chtějí postavit dva světy: Současný establishment a my (všichni), co jsme proti němu. To je logika populistických stran. Společnost je potřeba rozdělit podle toho, kdo je s námi a chce svrhnout všechny ty nefunkční současné věci, a pak ten establishment, který s tím doteď nedokázal nic dělat. Naopak tradiční strany budou mít vždy za úkol bránit nástupu extremismu. To se od nich očekává a musejí to dělat, pokud chceme udržet demokracii,“ řekla politoložka hned úvodem rozhovoru. Podotkla rovněž to, že v politických diskusích funguje politická korektnost jako nálepka pro ty, s nimiž nesouhlasíme. 

Jako zásadní pak v současnosti vnímá Lebedová postoj médií, neboť ovlivňují naše vnímání politiky a naše vnímání toho, co se ve společnosti děje. A právě v této chvíli vnímá fakt, že v evropských i amerických médiích funguje nastolování tématu uprchlické a migrační krize jako bezpečnostního ohrožení.

  • Původní text ZDE

Své řekla i k hlavě státu Miloši Zemanovi. Ten podle jejího názoru dobře zná své voliče a rozumí jejich uvažování a motivacím. „Na druhou stranu si myslím, že by prezident neměl uvažovat pouze pragmaticky tak, jak si myslí, že uvažují jeho voliči. Prezident je vrcholný ústavní činitel a on by měl mít sílu společnost kultivovat. Prezident by měl být určitým integrujícím prvkem ve společnosti,“ řekla s tím, že Zeman se však obrací spíše na ty nižší pudy ve společnosti. 

Zemana a jeho chování pak rozebrala obšírněji, neboť podle jejího názoru využívá možností polarizovat veřejnost, a přitom je ze své pozice takřka neodvolatelný. O senilitě však v souvislosti s hlavou státu hovořit nechtěla. „Například i jeho postup při vládní krizi ukazuje, že je schopný racionálního uvažování a strategického myšlení, když chce dosáhnout svých mocenských kalkulů. Myslím si, že se spíše jen umocňují určité jeho povahové rysy jeho charakteru s tím, jak stárne,“ řekl.

Závěrem se pak Lebedová vyjádřila k otázce, zda vidí v dnešní době nějaké nové osobnosti podobné exprezidentovi Václavu Havlovi. Zkonstatovala však, že žádné politiky s podobnými vizemi formovat společnost nemáme. Velký rozdíl vidí totiž v tom, jaké motivace měli politici v průběhu 90. let a jaké mají dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…