Prezident hodil vidle do soudcovské rady. Byla prý součástí plánu Rychetského s Baxou a Šimíčkem

17.03.2019 16:58

Poradní tým prezidenta Miloše Zemana za účasti ministra spravedlnosti za hnutí ANO Jana Kněžínka a bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové dnes na jednání na zámku v Lánech odmítl myšlenku nejvyšší soudcovské rady, napsala ČTK.

Prezident hodil vidle do soudcovské rady. Byla prý součástí plánu Rychetského s Baxou a Šimíčkem
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Na Twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Expertní tým podle něj rovněž kritizoval pomalost soudců a státních zástupců.

Vytvoření nejvyšší soudní rady požaduje již několik let marně Soudcovská unie. Rada by podle dřívějších plánů soudců měla převzít část kompetencí Ministerstva spravedlnosti, spravovat soudnictví nezávisle na prioritách jednotlivých ministrů a reprezentovat justici vůči exekutivě a Parlamentu.

Jak jsme nedávno psali, na pozici předsedy nejvyšší soudní rady si myslel předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Měla to  být součást širší dohody se soudci Baxou a Šimíčkem.

Kněžínek už loni na podzim řekl, že zřízení nejvyšší rady soudnictví není tématem pro aktuální volební období. Nebrání se diskusi o možných změnách ve správě justice, avšak nejprve pokládá za nutné určit kritéria pro výběr kandidátů na soudce. Teprve potom je podle něj možné řešit, kdo bude vykonávat státní správu soudnictví.

Pomalost české justice a přílišnou délku soudních řízení prezident Zeman opakovaně kritizuje. Ze statistik za rok 2017 vyplývá, že například u Krajského soudu v Ústí nad Labem trvá civilní řízení průměrně déle než šest let, celorepublikový průměr pak přesáhl tři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…