Prezident hovořil z Lán. A hned připomněl, jak Sobotku ušetřil trápení

16.02.2014 18:30

Prezident republiky Miloš Zeman se v tradičních Hovorech z Lán, vysílaných Českým rozhlasem, vyjádřil k řadě témat. Hovořil o Martinu Stropnickém na Ministerstvu obrany, zvolení Anny Šabatové veřejnou ochránkyní práv, o Straně práv občanů, nastínil, o čem bude hovořit ve sněmovně před hlasováním o důvěře vládě, mluvil i o investičních pobídkách, výrobě a nezaměstnanosti, o odložené návštěvě uzbeckého prezidenta Islama Karimova, fiskálním paktu i přijetí eura. Hnad na počátku rozhovoru oznámil, že odeslal blahopřejný telegram Evě Samkové, která dnes získala zlatou olympijskou medaili na hrách v Soči.

Prezident hovořil z Lán. A hned připomněl, jak Sobotku ušetřil trápení
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pořad ČT Interview

Podle prezidenta Zemana 70 procent prestiže České republiky vytvářejí sportovci. Václav Klaus označoval snowboarding, kterému se věnuje vítězná Samková, za levicový až levičácký. Miloš Zeman, sám sebe označující za levicového prezidenta, však za svůj oblíbený sport označil šach, kde se trénují prstové svaly, zvláště jsou-li prý figurky těžké. U tohoto sportu se sedí, což je výhoda, pravil prezident.

Proč prezident Zeman, navzdory svému vyjádření, nakonec jmenoval Martina Stropnického ministrem obrany? „Prezident nemůže navrhovat ministry,“ připomněl Miloš Zeman s tím, že měl na vybranou buďto Martina Stropnického nejmenovat a nechat ministerského předsedu řídit rezort obrany, nebo ho této zátěže ušetřit. Zvolil druhou možnost. „Já jsem Babišovi navrhoval ponechat ministrem generála Picka,“ zůstal prý však nevyslyšen.

S ministrem Stropnickým si prezident republiky padl do noty ohledně zahraničních misí. Miloš Zeman zdůraznil, že misím přikládá velký význam a citoval výrok Neville Chamberlaina o boji kvůli „nějaké vzdálené zemi“.

Sněmovna shodila ze stolu návrh Marcela Chládka na jmenování profesorů předsedou Senátu. Podle prezidenta republiky bude vzniklá staronová situace řešena kompromisem: „Já je jmenuji, dekret jim předá ministr školství. K malé radosti těch, kdo to zuřivě komentovali, ten problém uhasíná,“ dodal prezident.

Šabatová v kauze Kuřim naletěla

Prezident neuspěl ani v osobě svého uchazeče na místo veřejného ochránce práv. Jeho kandidát Stanislav Křeček ve sněmovně neuspěl a ta zvolila někdejší disidentku Annu Šabatovou. Prezident však původně navrhoval dvě osobnosti – vedle již zmíněného Stanislava Křečka ještě Pavla Zářeckého, který však poslední týden před volbou svou kandidaturu z osobních důvodů odmítl. Prezident pak již neměl čas hledat nového uchazeče, jak sám zdůraznil.

Miloš Zeman věří, že se Anna Šabatová své funkce zhostí úspěšně. „V kauze Kuřim veřejně přiznala, že naletěla,“ připomněl prezident. „Já si vážím toho, když někdo umí přiznat chybu,“ vyzdvihl a dodal, že „popálené dítko se podruhé nespálí“ a vyjádřil důvěru, že také Anna Šabatová znovu nenaletí.

Prezident republiky je stále čestným předsedou strany, která nese jeho jméno v názvu. Na její sněm hodlá přijít, neboť nechce být za „krysu, která opouští loď“. Ač je proti svému jménu v názvu strany, svého čestného předsednictví se vzdát nehodlá se stejným zdůvodněním, jako přijde na sněm. „Jsou tři příklady, které ukazují, že prezidentovo jméno straně spíše škodí,“ ironicky a sebekriticky doplnil Miloš Zeman.

O čem ve sněmovně?

„Ve vánočním poselství některým chyběla vize,“ posteskl si prezident s dodatkem, že své vize načrtl ve svých knihách a proto se domníval, že je zbytečné se opakovat. Avšak pod vlivem kritiky hodlá před sněmovnu předstoupit s projevem přinášejícím vedle analýzy programového prohlášení vlády i vize. „Politická vláda má mít vizi,“ zdůvodnil tento svůj záměr prezident.

Odmítl však, že by měl pronášet bilanční projevy. Na rozdíl od Spojených států máme kancléřský systém a bilancování je tedy věcí ministerského předsedy. Prezident republiky dodal, že on sám má k důležitým tématům projev každý měsíc, ba každý týden.

Nezaměstnanost rovná se ztráta lidské důstojnosti

Hlavní poodhalené téma jeho plánovaného projevu i rozhlasového rozhovoru se však točilo okolo hospodářství a nezaměstnanosti. Nezaměstnanost je v očích prezidenta především ztráta lidské důstojnosti. Shrnul, že v současné době je v naší republice podle staré statistické metody nezaměstnanost přes 11 procent, průběžná frikční nezaměstnanost činí 2 až 3 procenta a v sousedním Rakousku činí podíl nezaměstnaných 4 procenta. „Nad těmito čísly je dobré se zamyslet,“ zdůraznil prezident republiky.

Připomněl, že v programovém prohlášení vlády není zcela kvantifikováno, kde vezmou peníze na plnění vládního programu, s nímž je sám jinak ztotožněn. „To říkají i odboráři a to je co říci,“ dodal. „Nejpozději do června to bude potřeba vyjasnit,“ doplnil s poukazem na sestavování státního rozpočtu na nadcházející rok.

Podle prezidenta je důležité, aby případné investice do našeho národního hospodářství měly vyšší přidanou hodnotu. Uvedl příklad, kdy se z České republiky vyváží vytěžené dřevo, zatímco ku příkladu ve Volarech na místě někdejšího dřevozpracujícího závodu stojí solární elektrárna. A 33 procent plochy České republiky jsou lesy, připomněl prezident. „Uznávám, že obyčejná pila není žádné zázračné technologické centrum, ale má vyšší přidanou hodnotu než vývoz nazpracovaného dřeva," vyzdvihl prezident.

Pitomé rozhodnutí v Brně

Brněnská radnice odmítla uzavřít smlouvu s internetovým obchodním domem Amazon o vybudování logistického parku, který měl dát práci až dvěma tisícům lidí. Prezident republiky si při této příležitosti povzdechl, že odklad návštěvy uzbeckého prezidenta Islama Kamirova na neurčito znamená ztrátu investic ve výši 15 miliard korun.

V postupu proti Amazonu spatřuje obdobnou ztrátu. „Pokud zamítnu investici, která přinese dva tisíce pracovních míst, pak toto rozhodnutí je pitomé,“ okomentoval prezident. „Pochopil bych, kdyby námitky byly ekologické či se vyžadovala podpora od městských fondů,“ dodal, ale když se to podle jeho slov bez podmínek zatrhne, nebudou dva tisíce pracovních míst. „A tečka,“ uzavřel.

Jako zapálení stohu

Podle prezidenta Zemana všichni, kdo se měli účastnit z naší strany na již zmíněné návštěvě uzbeckého prezidenta, nejprve účast potvrdili. „Je lepší mluvit o lidských právech z očí do očí než vydávat plamenná tisková prohlášení,“ domnívá se prezident. „Ti, kdož tleskají ručičkama nad odřeknutím návštěvy, se podobají klukovi, který zapálil stoh a teď se raduje, jak hezky hoří. Ale patnáct miliard je patnáct miliard,“ povzdechla si hlava státu.

Podle prezidenta republiky exportéři ani větší část politické elity nemá strach z přijetí eura. To, že většina obyvatel u nás a v Polsku je proti přijetí jednotné evropské měny, je podle prezidenta „strach z neznámého“.

O možném klouzavém mandátu se již diskutovalo v době, kdy Miloš Zeman řídil vládu. Prezident se domnívá, že by se měl vztahovat na ministry. Avšak nikoli pro jiné veřejné funkce. „Já volám po tom, aby se do sněmovny dostalo co nejvíce úspěšných starostů, hejtmanů, podnikatelů.“ Tento princip by totiž prý zamezoval úspěšným a oblíbeným starostům být zároveň starostou.

Možná změna Ústavy?

„Já jsem zastáncem švýcarského, zdůrazňuji švýcarského modelu přímé demokracie,“ odůvodnil prezident svůj příklon k možné celkové proměně Ústavy. „Takže ano, byl bych pro něco, čemu se říká přímá demokracie, ovšem ve švýcarském pojetí," doplnil Zeman.

S vládou v souladu – až na výjimky

Prezident republiky zdůraznil, že s vládním programem souzní. Naznačil však, že při sestavování státního rozpočtu bude opakovat svou mantru „slibujete všechno všem, ale zapomínáte na investice“. Nepředpokládá spory v zahraniční politice, neboť prezident i vláda jsou pro přijetí eura a prohlubování evropské integrace. Menší potíž hlava státu cítí v ekonomické diplomacii, neboť kariérní diplomati bez hospodářského vzdělání se nechtějí vzdát svého vlivu a míst. „Jediný problém mohou představovat vztahy s Izraelem. Jsme pro pokračování tradice společných zasedání naší a izraelské vlády,“ načrtl svou představu v závěru pořadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…