Prezident je ve výborné kondici, ujistil ministr, který bude šéfovat jeho lékařům

01.08.2013 20:29

Prezident Zeman je ve výborné zdravotní kondici. Alespoň tak se v ČT vyjádřil ministr zdravotnictví Martin Holcát. V Interview ČT24 řekl, že nehodlá rušit ani nemocnice ani lůžka. Do resortu, ba ani do firem, které Ministerstvo zdravotnictví spravuje, nebude dosazovat prezidentovy lidi.

Prezident je ve výborné kondici, ujistil ministr, který bude šéfovat jeho lékařům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nynější a někdejší ministr zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Martin Holcát v ČT na otázku, jaká je zdravotní kondice prezidenta Zemana, řekl: „Byl jsem překvapen! Od jmenování vlády jsem ho viděl poprvé a myslím, že je ve velmi dobré zdravotní kondici.“

Holcát je šéfem lékařského konzilia, které bude sledovat a starat se o zdravotní stav prezidenta. Ministr zdravotnictví potvrdil, že u Miloše Zemana byla diagnostikovaná cukrovka II. typu. Moderátorku Barboru Kroužkovou zajímalo, zda může cukrovka ovlivnit výkon prezidenta. „Myslím si, že tato lehká forma diabetu se jeho výkonu nedotkne. Ovšem určitě se dotkne jeho životosprávy,“ řekl lékař.

Určitě panu prezidentovi prý doporučí, aby omezil kouření a bude se muset vyvarovat větší konzumace alkoholu a cukrovinek. Samozřejmě mu už nyní lékaři doporučují pohyb. Běhat prý prezident nebude, ale bude se muset naučit odpočívat a chodit na procházky.

Na otázku moderátorky, zda vrávorání Miloše Zemana u korunovačních klenotů bylo způsobeno cukrovkou spolu s virózou, Holcát odpověděl diplomaticky. „Tam jsem nebyl. Na dálku to nemohu diagnostikovat. Ale ano, ty neurologické potíže mohou být spojeny s cukrovkou.“

Martin Holcát vyjádřil přesvědčení, že Miloš Zeman je schopen velice omezit kouření. Jednou to již prý dokázal, když ležel v nemocnici, kde není zvykem kouřit. Tam okamžitě alespoň na čtrnáct dní přestal kouřit. Ministr zdravotnictví dále uvedl, že tak jako pro jiné pacienty, i jemu dietní sestra připraví dietní režim. Podle něj se pak bude prezident řídit.

Personální změny

Martin Holcát se nechystá dělat změny na ministerstvu ani v organizacích, které úřad spravuje. Ministr si je vědom dočasnosti vlády a jistých pochyb o ní, když ještě ani nezískala důvěru sněmovny.

Moderátorka Kroužková však upozornila na to, že dnes odvolal ředitelku Psychiatrické léčebny Šternberk Dagmar Malotovou. Holcát však poukázal na výsledky kontroly, které byly právě ve Šternberku alarmující. Kontrolu zadal už předcházející ministr. Holcát podle svých slov musel převzít odpovědnost, když se výsledky dozvěděl, a proto ředitelku odvolal.

Žádné lidi od prezidenta nemám

Moderátorku zajímalo, jestli přece jen nebude na důležitá místa v resortu i v organizacích dosazovat lidi z okruhu prezidenta Zemana. „Z této otázky jsem trochu rozpačitý. Žádné lidi od prezidenta nemám. Ani od premiéra Rusnoka.“

K dnes tolik diskutovanému odvolání ředitele Národního divadla Jana Buriana se Holcát vyjádřit nechtěl. Neměl prý možnost sledovat, co se děje na jiných resortech. On sám by také nebyl rád, kdyby mu ministr kultury mluvil do odvolání ředitelky psychiatrické léčebny.

Nemocnice ani lůžka rušit nebudeme

Holcát potvrdil, že se zabývají na Ministerstvu zdravotnictví novou úhradovou vyhláškou pro rok 2014. Podle jeho slov byly i názory, že se má sáhnout i do té letošní. Odborníci modelují možnosti změn vyhlášky a podle Holcáta zásah do té letošní by mohl nadělat paseku. Avšak ta na rok 2014 by se měla vyvarovat chyb té letošní. Podle ministra se letos nemocnice propadaly a tomu se musí v příštím roce zabránit.

Holcát ve svém fungování na ministerstvu nechce rušit ani nemocnice ani lůžka. To je podle něj věc dlouhodobého charakteru. „ I když je to třeba. Medicína se vyvíjí. Uvádím příklad očního lékařství, kde se většina pacientů z lůžkové péče převedla díky pokrokům v medicíně na ambulantní péči.“

Peníze do zdravotnictví

Ministr zdravotnictví v ČT řekl, že je vlastně povolán na krizové řešení. „Na zalátání určitých děr." Jedním ze způsobů, jak dostat peníze do zdravotnictví, je podle něj navýšení plateb za státní pojištěnce nebo odkup pohledávek. Je třeba také stabilizovat situaci pojišťoven, zejména VZP. Tam se podle Holcáta ukazuje možnost poskytnout bezúročnou dlouhodobou půjčku.

V současnosti prý nehrozí zdravotnictví vážné problémy. Avšak pokud sněmovna nebude spolupracovat, mohlo by k ohrožení skutečně dojít. Podle Holcáta si poslanci toho jsou vědomi. „Zatím není ohrožena péče o pacienty a VZP neselhává v platbách,“ uvedl v ČT ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…