Prezident jmenuje ve středu kontroverzního Rafaje do čela antimonopolního úřadu

09.06.2015 13:29

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu odpoledne na Pražském hradě Petra Rafaje do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na další šestileté období. ČTK o tom dnes informoval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Prezident jmenuje ve středu kontroverzního Rafaje do čela antimonopolního úřadu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Rafaje, který úřad vede i v současnosti, nedávno znovu navrhla vláda, i když na něm nebyla jednoznačná shoda. Výhrady měli někteří ministři i nevládní organizace. S Rafajem podle Lidových novin nebyl spokojen ani Zeman, který by údajně v čele ÚOHS raději viděl Františka Lukla, starostu Kyjova a někdejšího ministra pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. Zeman ale minulý týden prohlásil, že rozhodnutí vlády respektuje a Rafaje jmenuje.

Antimonopolní úřad má Rafaj vést do července 2021. Staronový předseda se v nadcházejícím funkční období chce zaměřit na modernizaci úřadu, hodlá i zkrátit dobu trvání správních řízení v oblasti ochrany hospodářské soutěže i u veřejných zakázek. Za to byl ÚOHS v minulosti kritizován stejně jako za výši uložených pokut v hospodářské soutěži. „Pokuty budeme u těch nejzávažnějších deliktů zvyšovat,“ řekl již dříve ČTK Rafaj.

Rafaj prošel ve vládě o jediný hlas

Koaliční kabinet navrhl Rafaje většinou jediného hlasu, když pro něj nezvedl ruku ani jeden člen vlády za hnutí ANO a zdržela se dvojice lidoveckých ministrů. Kandidát tak prošel především hlasy ČSSD.

ÚOHS dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.

Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve dohlíželi na hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.

Zeman ve středu jmenuje i tři nové profesory Univerzity obrany v Brně. Nevoli akademické obce vyvolal prezident před několika týdny, když odmítl podepsat jmenovací dekrety tří kandidátů na profesorský titul kvůli jejich postojům či chování v minulosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…