Prezident má dělat dobré jméno v zahraničí. Ale Zeman to schválně sabotuje. Jiřína Šiklová hovořila z rádia

08.03.2016 19:05

Prezident Miloš Zeman příliš upozorňuje na sebe sama a zapomíná, co by jako vrcholný politik tohoto státu měl dělat. On na to navíc jen nezapomíná, ale opomíjí to schválně. Myslí si to alespoň socioložka Jiřina Šiklová. V centru pozornosti této dámy však nebyl jen prezident Zeman, ale také dnes slavený Mezinárodní den žen.

Prezident má dělat dobré jméno v zahraničí. Ale Zeman to schválně sabotuje. Jiřína Šiklová hovořila z rádia
Foto: Petr Kupka
Popisek: Socioložka Jiřina Šiklová na besedě ve Valašském Meziříčí

Socioložka Jiřina Šiklová promluvila v úterní Kauze dne na Rádiu Impuls o Mezinárodním dni žen. Ačkoli je podle ní skvělé, jak se za posledních sto let změnilo postavení žen, nelíbí se jí, jak teto svátek pokřivili komunisté. „Já už něco pamatuji a bývalo to tak, že se v práci skončilo o chvíli dřív, dali jsme si dort a kafíčko, ale celé to skončilo tím, že se chlapi ožrali a my jsme to po nich druhý den uklízely,“ zavzpomínala v úvodu.

Chápání ženy ve společnosti je však i dnes složité. „Do dneška platí, že když je žena úspěšná, tak to toho chlapa štve,“ vyjádřila svůj názor dáma. Ženy byly vychovávány k určité submisivitě a muži byli chápáni jako živitelé. Přitom pokud jde o platy, Šiklová je přesvědčena, že v řadě odvětví mají ženy a muži platy srovnatelné. Pravdou ovšem je, že ženy například nechtějí tolik jezdit na služební cesty.

A co si Šiklová myslí o kvótách pro ženy v politice? Je proti nim. „Protože kvóty jsou ukázkou určitého handicapu. Naše ženy jsou přitom dost schopné, aby se prosadily i bez kvót,“ zdůraznila. Nesmíme prý také zapomínat, že ženy političky, které sedí v Poslanecké sněmovně ČR, tam nejsou primárně jako ženy, ale jako političky, které prezentují určitý politický názor. A ten mají s muži společný. V tom mezi nimi není rozdílu.

Nakonec přidala pár slov i na adresu prezidenta Miloše Zemana. „Příliš zdůrazňuje sebe sama a zapomíná, co je úlohou prezidenta v České republice. To jest být moderátorem mezi politickými stranami a pracovat na dobrém obrazu Česka v zahraničí. To on bohužel nedělá a myslím, že to nedělá schválně,“ vyjádřila se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…