Prezident major Zeman. Dělá tu zase zadrátované vězení, v tom žít nechci. Politici oceňují Zemanův nápad na hlídání hranic, jen Dienstbier a Schwarzenberg jsou zděšeni

02.08.2016 7:06

Reakce politiků, které deník Blesk oslovil k okomentování nápadu prezidenta Zemana postavit na našich hranicích plot v případě velké migrační krize, se rozcházejí. Někteří jej považují za vhodný, někteří jsou znechuceni.

Prezident major Zeman. Dělá tu zase zadrátované vězení, v tom žít nechci. Politici oceňují Zemanův nápad na hlídání hranic, jen Dienstbier a Schwarzenberg jsou zděšeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk ze zámku v Lánech

Asi nejvíce Zemanův nápad pobouřil expředsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Plnou parou zpět. Ať ožije železná opona. Prezident major Zeman,“ dal někdejší český ministr zahraničí průchod svému znechucení.

Dle jeho názoru je totiž naprosto nerealistické, aby se malá země jako Česká republika obklopená státy EU oplocovala. „Tyto výroky jen populisticky těží ze strachu lidí a oddělují nás od zbytku Evropy,“ má za to Schwarzenberg.

V podobném duchu se vyjádřil i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „Nechci žít v zadrátovaném vězení jako před rokem 1989. Navíc je zcela zbytečné, neb přes naše hranice žádné davy uprchlíků nepřicházejí,“ říká sociálně demokratický politik. Stávající opatření dle něho dostatečně zajišťují bezpečnost lidí v České republice.

Europoslanec za ANO Pavel Telička varuje před stavěním trvalého plotu na našich hranicích, neboť by to prý byla rána do vazu EU. V případě ohrožení České republiky nekontrolovatelnou migrační vlnou by si však oplocení hranic jako krátkodobé opatření dokázal představit. Stejně jako ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš navrhuje spíše uzavřít schengenskou hranici, předseda KSČM Vojtěch Filip apeluje na větší snahu Česka dohodnout se s Evropou. Ta by dle něho měla místo placení stovek miliard Turecku za pomoc s uprchlíky řešit příčiny migrační krize v místě jejich vzniku – Sýrii.

Pro přípravu bezpečnostních opatření u slovenské, rakouské a německé hranice se vyslovil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Měli bychom prý brát v potaz výhrůžky Turecka, že v říjnu přestane dodržovat dohodu o uprchlících a pošle je do Evropy, pokud nedostane bezvízový režim. „Nemusí jít fyzicky o podobu plotu, ale celkově o zázemí pro policii a armádu,“ navrhuje Hašek.

Asi nejvíce souzněl s prezidentem Zemanem Tomio Okamura (SPD), podle něhož by byla ideální neprodyšná hranice celého Schengenu. Pokud ale Němci a další pouští na své území kohokoliv, pak nám prý nezbývá než se nějak chránit. „Zcela proto souhlasím, že je třeba zabezpečit hranice. Nebezpečí útoku džihádistů tu je a nesmíme opomenout cokoliv, co nás ochrání,“ míní Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …