Prezident neví, co je Pussy, ale už poznal, co je Riot, posmíval se extravagantní ekonom Sedláček

25.11.2014 19:39

Ekonom Tomáš Sedláček byl hostem úterního Interview ČT24. Hovořil jak o odporu proti prezidentovi Miloši Zemanovi, tak o české ekonomice. Házení vajíček podle jeho názoru na demonstraci nepatří, křik ovšem ano. Prezident si ho prý zaslouží i za to, jak vystupuje v otázkách zahraniční politiky, především ve vztahu k Ukrajině. Došlo i na protiruské sankce a umělé stimuly ekonomiky.

Prezident neví, co je Pussy, ale už poznal, co je Riot, posmíval se extravagantní ekonom Sedláček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední z hostů ekonom Tomáš Sedláček stihl natáčení jen tak tak

„Já už jsem řekl dříve, že pan prezident možná neví, co to znamená pussy, ale konečně ví, co znamená riot. Nechápu proč prezident dělí společnost na jakousi  pražskou kavárnu a třeba dělníky, žádné takové umělé rozdělení tady neexistuje," podotkl hned na úvod. Jasně také řekl, kdo tento slovní kolotoč odstartoval. „Se sprosťárnami začal pan prezident," prohlásil.

Budeme za šašky, varoval

Následně označil českou zahraniční politiku poměrně nečitelnou. Vláda mluví nějak, prezident jinak, a pokud to bude ještě nějakou chvíli pokračovat, tak nás nikdo nebude nutit, abychom zůstávali členy tohoto společenství, posteskl si dále ekonom. Nelíbilo se mu ani to, že se prezident vyjadřuje k mezinárodním tématům, aniž by to předtím zkonzultoval s vládou. „Budeme za šašky," varoval host.

Ve druhé polovině pořadu se Sedláček rozpovídal o protiruských sankcích. Tyto sankce prý dost bolí. „Putin se bude muset rozmyslet, jestli se pustí do skutečných reforem, které dost bolí," poznamenal. Alternativou je, že Putin dál půjde po ostří nože. Je přitom otázkou, jak moc pomůže ekonomice Ruska Čína, která sleduje vlastní zájmy. My bychom se prý měli zaměřit spíše na trhy, jako jsou Jižní Korea, Japonsko a podobně, kde se můžeme také něco naučit. Do Ruska náš export činí pouhá tři procenta a nemá smysl ho přeceňovat.

Mystické predikce

Pro nás je podstatná německá ekonomika, která stojí na pevných základech. Ekonomiku je podle jeho názoru ovšem třeba posuzovat v dlouhodobějších horizontech, protože změny, které se projeví každé čtvrtletí, jsou spíše zanedbatelné a debaty o nich považuje Sedláček za úsměvné. „Mně tyhle predikce přijdou spíš jako mystické," podotkl ekonom.

Umělé stimuly ekonomiky jsou podle jeho názoru poměrně kontraproduktivní a Sedláček nechápe, proč řada podnikatelů volá po tom, aby do ekonomiky stát nějak zasáhl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…