Prezident poprvé vysílal na nové frekvenci. Prozradil, co jej učila maminka, a úplně naposledy se vyjádřil k Pussy Riot

04.01.2015 18:17

Prezident Miloš Zeman se rozpovídal v prvním Prezidentském Pressklubu na Frekvenci 1. Prozradil, co ho učila maminka, kdo je to looser, co ho vystrašilo na Ukrajině a co se děje v Číně. Stranou jeho pozornosti nezůstali ani premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš. Kdo z obou pánů je mocnější? A nakonec došlo i na Pussy Riot, prý úplně naposledy.

Prezident poprvé vysílal na nové frekvenci. Prozradil, co jej učila maminka, a úplně naposledy se vyjádřil k Pussy Riot
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hovory z Lán nahradil Prezidentský Pressklub.

Anketa

Kdo v roce 2015 zmizí z politiky, ať už jakýmkoliv způsobem?

63%
1%
1%
0%
0%
7%
0%
hlasovalo: 8353 lidí

V posledních Hovorech z Lán Českého rozhlasu zazněla z úst prezidenta Miloše Zemana vulgární slova a veřejnoprávní rozhlas trval na předtáčení dalšího dílu. Takový nápad se ale prezidentovi natolik nelíbil, že svůj pořad raději přesunul na komerční rozhlasovou stanici. V neděli tak proběhl první Prezidentský Pressklub z Lán moderátora Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1.

Zeman prozradil, co ho učila maminka

"Já jsem téměř vždycky v dobré náladě, protože jsem životní optimista," poznamenal hned na úvod prezident. Na otázku, jak prožil Silvestr, odpověděl, že s chlebíčky, vínem a filmy na DVD, které dostal pod stromeček. S manželkou si pak o půlnoci přáli především zdraví, protože je to to nejdůležitější. "Všechno ostatní nám alespoň podle Bible bude přidáno," pokračovala hlava státu.

Následně došlo na jeho vztah s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který si prohloubil hned následující den při společném obědě. Vzpomněl přitom na svá utkání s Václavem Klausem, se kterým prý uzavíral různé dohody a následně je oba ctili, ať už spolu jinak jakkoli nesouhlasili. "S Bohuslavem Sobotkou jsme žádné dohody neuzavřeli, takže nemohu očekávat jejich dodržování," poznamenal prezident.

S premiérem prý někdy souhlasí a někdy ne, ale rozhodně nemůže říci, že by protrpěl oběd, na který pozval předsedu vlády a jeho choť právě do Lán. "Setkání bylo příjemné, rozhodně jsem ho neprotrpěl. Proti mně neseděl ani Janoušek, ani Viktor Kožený," zavtipkoval. 

Nedá se prý říci, že by mu bylo líto, že ho ČSSD nepozve na svůj jarní sjezd. "Maminka mě učila, necpi se tam, kam tě nezvou. V politice nesmíte mít pocity, ty můžete mít v soukromém životě, ale jakmile budete mít v politice pocity, tak jste looser," poznamenal prezident, načež se ptal moderátora, zda to není sprosté slovo, právě v narážce na spory s Českým rozhlasem.

Kdo je mocnější a jak je to s vládou?

V obecné rovině se prezident odmítal vyjádřit k tomu, kdo v současné vládě mocnější - premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr financí Andrej Babiš? Podle Zemana je to vláda obou mužů a Babiš je ve vládě hned druhý. "V této vládě je silnou osobností pan Babiš. Ale vláda tím netrpí," poznamenal Zeman.

Nahrávku celého pořadu si poslechněte ZDE

Ve druhé polovině pořadu ale pozvedl obočí nad tím, že se vláda nijak jasněji nevyjádřila k protiruským sankcím, jako Rakousko, Slovensko či Maďarsko. Zatím prý jen přitakáváme mocnějším zemím. Vláda by také měla přijmout zákon o prokázání původu majetku, přičemž prezident znovu volal po co nejtvrdší podobě tohoto zákona. "Pravicová opozice se bude snažit o to, aby byl co nejměkčí, či aby neprošel vůbec," varoval.

Situace na Ukrajině a v Číně

Na začátku roku prý prezident  dostal strach při sledování zpráv z Ukrajiny, když viděl průvod v Kyjevě, kde byl oslavován Stepan Bandera. "Prvního ledna se tam organizují pochody, které uctívají Stepana Bandera, který mimochodem vypadá jako Reinhard Heidrich. A tak si říkám, že je něco špatně," myslí si. Zeman v této souvislosti vzpomněl i na heslo, které spatřil. Psalo se v něm o smrti Polákům i Židům bez milosti. A Zemana zaskočilo, že se proti tomu neohradil nikdo z EU.

Vyjádřil se i ke své návštěvě Číny. Komunismus tam prý dnes ustupuje konfuciánství. Na téma došlo, když Zeman odmítl tezi exprezidenta Václava Klause, že současná vláda Česko navrací ke komunismu. Podle Zemana tomu tak rozhodně není. Komunismus v čisté podobě přetrvává prý už jen v Severní Koreji. Nesouhlasí ani s tím, že by byl novináři hýčkán, jak také řekl v nedělní Partii Klaus.

Zeman se vyjadřoval i ke slovům Martina Bursíka, který pro ParlamentníListy.cz řekl, že je Zeman dvojitým agentem Ruska a Číny. Zeman si z tohoto výroku nic nedělá, protože Bursíka považuje za malého neúspěšného politika. "Vzkazuji Martinu Bursíkovi, že jsem maršálem Čínské tajné služby, ale nevím, zda to zahrnuje i plat či jiné výhody," uvedl Zeman. Prozradil totiž, že mu tato pozice byla v žertu nabídnuta čínskou stranou.

Přešlapy z roku 2014

Zeman reagoval také na dotaz jedné z posluchaček, zda bude schopen omluvit se za některé přešlapy z roku 2014. Tím by prý získal nazpět podporu řady voličů. Zeman zahájil tím, že zhodnocení vlastních chyb vyžaduje určitý časový odstup.

Rýpnul si také do novináře Viliama Bucherta, který ho vyzval k tomu, aby Česku konečně představil svou vizi Česka. V minulosti prý opakovaně hovořil o tom, že by rád Česko posunul k modelu skandinávského sociálního státu, ale Buchert to prý jako novinář zřejmě nezaznamenal.

V závěru pořadu v žertu poznamenal, že si do příštího vysílání za tři měsíce  nastuduje nějaké ostřejší výrazy. Nakonec posluchačům doporučil, aby si prohlédli akci skupiny Pussy Riot v Přirodovědeckém muzeu. "A tímto tuto kauzu definitivně uzavírám," poznamenal Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…