Prezident povýšil tři vojáky i ředitele dvou tajných služeb

28.10.2015 18:27

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě povýšil u příležitosti dnešního výročí vzniku Československa tři vojáky. Generálské hodnosti získali také policejní náměstek Zdeněk Laube, ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek a velitel pražských hasičů Roman Hlinovský. Povýšen byl rovněž ředitel civilní kontrarozvědky Jiří Lang.

Prezident povýšil tři vojáky i ředitele dvou tajných služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prvního zástupce náčelníka generálního štábu Jiřího Balouna Zeman povýšil z hodnosti generálmajora do hodnosti generálporučíka. Generálmajorem se stal dosavadní brigádní generál Petr Mikulenka, jenž je ředitelem Společného operačního centra Ministerstva obrany. Zástupce ředitele sekce podpory Ministerstva obrany, dosavadní plukovník Jaroslav Linhart je nově brigádním generálem.

Náměstek policejního prezidenta Laube, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Šašek a velitel pražských hasičů Hlinovský měli dosud hodnost plukovníků. Ode dneška jsou brigádními generály.

Ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa, o němž se nyní spekuluje, že v čele kontrarozvědky příští měsíc skončí, Zeman povýšil z hodnosti brigádního generála do hodnosti generálmajora. Týdeník Respekt v půlce října na svém webu uvedl, že Lang v polovině listopadu ve funkci po 11 letech skončí, jeho odchod prý už projednala Bezpečnostní rada státu. Politici oslovení ČTK ale uvedli, že o Langově odchodu nevědí.

Zeman dnes přítomné vyzval, aby se zabývali tezí, zda nynější migrační krize není organizovanou invazí. „Je to hypotéza, nad kterou bychom minimálně měli přemýšlet,“ uvedl prezident. Přál by si, aby nebyla pravdivá. Nahrávají jí prý ale skutečnosti, jako je existence rozsáhlé sítě převaděčů a to, že uprchlíci přicházejí i ze zemí, v nichž se nebojuje. „Kdyby migrační vlna vzrůstala v následujících letech, pak by to mohlo znamenat rozvrat ekonomických, sociálních a politických struktur naší Evropy,“ varoval Zeman.

Prezident povyšuje vojáky, policisty a hasiče do generálských hodností dvakrát ročně, a to 8. května u příležitosti Dne vítězství a 28. října na Den vzniku samostatného Československa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …