Prezident se nebojí říci odvážný realistický názor, vy se jen necháváte unášet hlavním proudem. Sobotka to schytal z Hradu po útoku na Zemana

10.10.2017 20:24

Sobotka se nechává unášet médii a zastává zbabělé názory, sdělil ParlamentnímListům.cz na adresu premiéra Sobotky hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Reagoval na kritická slova premiéra stran projevu prezidenta Zemana v Radě Evropy o Krymu a protiruských sankcích.

Prezident se nebojí říci odvážný realistický názor, vy se jen necháváte unášet hlavním proudem. Sobotka to schytal z Hradu po útoku na Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovořil k aktuálním tématům. Pak novinářům odpovídal na dotazy do vyčerpání otázek

„Zemanův projev v Radě Evropy byl v příkrém rozporu s naší zahraniční politikou a prezident k němu neměl žádný mandát české vlády,“ pustil se do hlavy státu Bohuslav Sobotka ve svém vyjádření na sociální síti Twitter.
 
Premiér Sobotka nejspíš reagoval především na slova o nemožnosti vrácení Krymu Ukrajině a neefektivitě protiruských sankcí.
 
Pro ParlamentníListy.cz Sobotkovu kritiku okomentoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Nepřímo uvedl, že premiér zastává zbabělé názory na rozdíl od hlavy státu, která se nebojí odvážně vystoupit i na mezinárodní scéně.
 
„Pan prezident se nikdy nebál sdělit i na mezinárodním poli odvážný a především realistický názor, který bezesporu potichu zastává celá řada politiků v EU. O panu premiérovi se nic takového říci nedá. Vždy se statečně nechává unášet hlavním mediálním proudem,“ uvedl doslova Ovčáček.
 
Přímo v úterním projevu na plénu Rady Evropy prezident republiky kritizoval protiruské sankce a použil svůj dlouhodobě zdůrazňovaný příměr s nefunkčností amerických sankcí proti Kubě.
 
„Co tedy doporučuji namísto sankcí? Doporučuji komunikaci mezi lidmi na mnoha, mnoha úrovních. Mám za sebou zkušenost ze života v totalitních dobách. Komunisté se báli, extrémně se báli fenoménu, kterému říkali ideologická diverze. Oni se prostě snažili uzavřít hranice, proto vznikla ta železná opona, byla cenzura a tak dále a tak dále. Oni se báli, báli se, že obyčejní lidé na obou stranách spolu budou mluvit, budou spolu hovořit a budou si vyměňovat názory. Co my tedy potřebujeme, je ideologická diverze nového druhu pro dobu míru. Potřebujeme si vyměňovat studenty, potřebujeme, aby cestovali turisti, politici, podnikatelé a tak dále a tak dále, protože pouze tímto způsobem můžeme změnit politiku. Můžeme změnit politiku zemí, které chápeme jako nedemokratické nebo polodemokratické,“ konstatoval český prezident.
 
 
V následné debatě se dotkl problematiky Krymu, poloostrova, který byl během ukrajinského konfliktu anektován Ruskem. Podle Zemana je nereálné, aby se Krym vrátil zpátky Ukrajině a mohlo by se spíš s Ruskem jednat o kompenzaci.
 
„Politický diskurz je plný skvělých nápadů, z nichž některé skončily na smetišti dějin. Takže já budu citovat bývalého německého prezidenta Gaucka, který řekl, že když se pokusíme vzít Rusku Krym a připojit ho zpět k Ukrajině, tak to bude znamenat evropskou válku. Chcete to riskovat?“ ptal se prezident v odpovědi na otázku z pléna.
 
Posléze poukázal na to, že probíhá dialog mezi Ruskem a Ukrajinou, tak by bylo možné Ukrajině předat nějakou kompenzaci za Krym, ať už půjde o finanční kompenzaci, nebo vyrovnání v podobě surovin. „Je to pouze můj názor, ale respektujme, že se tím pokoušíme vyhnout válce,“ zdůraznil Miloš Zeman s tím, že jde o názor jeho osoby, nikoli o názor vedení českého státu.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…