Prezident se zabarikádoval na Hradě, turismus úpí, psali celý den novináři. Na ČT se ale všichni hosté shodli, že bezpečnostní opatření jsou v pořádku

17.08.2016 22:59

Prezident Miloš Zeman si za zvýšení bezpečnostních opatření na Hradě vysloužil od jiných politiků kritická slova. Naposledy pražská primátorka Adriana Krnáčová konstatovala, že narůstající fronty turistů bezpečnostní rizika spíše zvětšují, a pokud se prezident necítí na Hradě bezpečně, možná by se mohl odstěhovat. Teď dospěly spory o bezpečnost na Hradě do dalšího kola. V ČT promluvil muž, který na Hrad pronesl zbraň.

Prezident se zabarikádoval na Hradě, turismus úpí, psali celý den novináři. Na ČT se ale všichni hosté shodli, že bezpečnostní opatření jsou v pořádku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovací českých králů i jejich posledního odpočinku

Hosty středečních Událostí, komentářů České televize byli někdejší primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS), předseda ústavněprávního výboru Jeroným Tejc (ČSSD), bezpečnostní analytik Andor Šándor a novinář MF Dnes Václav Janouš, který i navzdory zostřeným bezpečnostním kontrolám pronesl na Hrad zbraň. Debatovali právě o aktuální bezpečnostní situaci a kontrolách na Pražském hradě.

Polovičatá opatření jsou horší než opatření žádná

Jestliže se podíváme na dnešní bezpečnostní situaci v Evropě, možná se můžeme podivovat nad tím, proč nebyla některá bezpečnostní opatření zavedena dříve. „Pokud se na bezpečnostní odbor Hradu zlobím, je to proto, že podlehl té mediální hysterii o pronášení zbraní na Hrad i navzdory kontrolám. Jestliže se dnes lidé zlobí na stání ve frontách, tak by měli psát do MF Dnes tomu redaktorovi, který pronesl na Hrad zbraň,“ prohlásil hned na úvod Tejc.

Svoboda byl mnohem ostřejší. „Já nejenže si myslím, že ta opatření nejsou dost přísná. Ona jsou naprosto nedostatečná. Když se podíváte, jak to chodí třeba v britském Wimbledonu, tak je to úplně o něčem jiném. Pokud se někomu jen podíváte do tašky, tak to spíš svádí k tomu, že někdo zkusí něco pronést... Mají-li ta bezpečnostní opatření mít smysl, musejí být dokonalá,“ zdůraznil exprimátor.

Lidé si už dnes na kontroly nestěžují, vědí, že v dnešních časech je to nezbytné. Polovičatá opatření jsou však podle Svobody horší než opatření žádná, protože takovéto fronty opravdu představují lákadlo pro případné útočníky.

Je to jen divadlo

Janouš ve vysílání prozradil, že společně na Hrad s kolegou pronesli nenabitou plynovou pistoli a lovecký nůž.

„Se zbraněmi jsme prošli až na třetí nádvoří Hradu, dokonce jsme se s nimi fotili, abychom to měli zdokumentované, a vojáci, kteří kolem nás chodili, si nás nevšímali. My jako redaktoři jsme udělali test toho, jak ta bezpečnostní opatření vypadají. Vysvětlení výsledku tohoto testu je v podstatě dvojí. Buď je možné, že má Hrad indicie, že k nějakému útoku může dojít, pak by opatření měla být přísná. Nebo je druhá možnost, že jde jen o divadlo, které má v lidech vyvolat pocit většího ohrožení v dnešní bezpečnostní situaci. Ukazuje se, že je to spíš ten druhý případ,“ posteskl si novinář.

Tejc přesto na kritice novinářů trval. „Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde,“ zdůraznil. Napřed se prý poukazuje na to, že Hrad nedělá pro zajištění bezpečnosti dost a může dojít k nějakému útoku, ale když už se nějaká opatření zavádějí, slyšíme jejich kritiku. Podle Tejce musíme především zpřísnit azylovou politiku a důsledněji rozhodovat, koho do EU pustíme. A pokud jde o Českou republiku, podle poslance si musíme říci, zda chceme jít cestou Izraele, kde panují daleko přísnější bezpečnostní opatření, nebo se s určitým rizikem smíříme.

Svoboda s Tejcem se posléze shodli na tom, že Hrad by měl zůstat sídlem prezidentů. Tejc připomněl, že poslanci jsou chráněni podstatně méně než Hrad, a Svoboda doplnil, že sídlo pražského primátora není chráněno vůbec nijak. „Běžně pamatuji, že tam odpoledne vešli vágusové a žádali cigaretu. Je to určitý symbol svobody oproti dobám minulým, ale doba se mění a my možná budeme muset přikročit k nějakým bezpečnostním opatřením. Ale ne takto, to jsou peníze vyhozené do vzduchu, je to k ničemu,“ uzavřel Svoboda.  

Na závěr se k tématu vyjádřil i bezpečnostní expert Andor Šándor. Bezpečnostní opatření podle jeho názoru mají smysl pouze v případě, že jsou důsledně uplatňována. Policisté a vojáci by se tedy měli snažit dělat svou práci podstatně pečlivěji.

„Po té tristní ukázce, kterou se podařilo provést redaktorům MF Dnes, Hrad nemůže říkat nic jiného než to, že to nemá spojitost s ochranou prezidenta. Po aféře Z toho ven a rudými trenýrkami na Hradě se ukazuje, že se nic nezměnilo a že jsou současná bezpečnostní opatření v podstatě zbytečná,“ konstatoval Šándor.  

Následně doplnil, že je iluzorní myslet si, že dokážeme zajistit stoprocentní bezpečnost. Pokud by se někdo rozhodl provést útok např. na Staroměstském náměstí u orloje, zrovna když se tam shlukují turisté, těžko mu v tom někdo zabrání. To by musel policista stát opravdu v každém výklenku a na každých pár metrech, což je nereálné. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…