Prezident stojí za Vitáskovou proti vládě. Jde o služební zákon

29.01.2016 10:01

Na stranu předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové se postavil prezident Miloš Zeman. Proti nim stojí ministerstvo vnitra s přesvědčením, že Vitásková patří pod služební zákon a jejím "nadřízeným" je vláda," píší Lidové noviny.

Prezident stojí za Vitáskovou proti vládě. Jde o služební zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

V případě, že by Vitásková patřila pod služební zákon, znamenalo by to však její konec ve funkci, neboť by ji nesměla vykonávat kvůli trestnímu stíhání. Včerejší setkání s prezidentem Zemanem však ukázalo, že Vitásková se jen tak nevzdá. „Pan prezident hájí to, co já zastávám dlouhodobě – ERÚ nemůže být závislý na politické moci,“ uvedla Vitásková s tím, že služební slib zatím nesloží. Ostatně ji vláda ještě ani nevyzvala. Nesložení slibu do konce února znamená, že o místo však stejně přijde, konstatují noviny. V tu chvíli by se však Vitásková bránila žalobou. 

„Paní předsedkyně Energetického regulačního úřadu mě informovala o tom, že odmítla složit slib podle služebního zákona. Toto její prohlášení jsem vzal na vědomí a konstatoval jsem, že je v souladu se směrnicí Evropské unie, která říká, že jakýkoli regulační úřad je nezávislý a že nemá přijímat jakékoli pokyny od vlád,“ uvedla hlava státu. 

„Chaos kolem vedení energetického regulátora způsobil nesoulad mezi dvěma zákony. V tom služebním je jasně daná výjimka pro Radu ERÚ, jenže ta nastoupí až v půlce roku 2017, kdy Vitáskové zanikne mandát. Stávající předsedkyni vláda podle svých slov výjimku chtěla dát také, ale zapomněla to zohlednit v energetickém zákoně,“ popisují Lidové noviny. Novela, která je nyní ve Sněmovně a má tuto situaci vyřešit však prozatím nebyla schválena.  

„Služební zákon neznamená žádné zásahy do fungování ERÚ, ale je to problém pro paní Vitáskovou, která je shodou okolností, alespoň podle mediálních informací, trestně stíhána,“ uvedl k tomu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).
 
„Při setkání s předsedou Senátu panem Milanem Štěchem (ČSSD) i s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD) jsem oba pány požádal, aby upozornili vládu, že v případě, že dojde ke konfliktu mezi domácí a nadnárodní legislativou, podám podnět k Ústavnímu soudu, aby pomohl tento konflikt řešit,“ vyjádřil se také k celé věci prezident. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…