Prezident to myslel jako bonmot, sdělil Zemanův mluvčí

06.01.2015 12:24

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček uspořádal na Pražském hradě již tradiční úterní tiskovovu konferenci. Tentokrát informoval například o prezidentových obavách z vybírání „superúředníka“, nebo z dění na Ukrajině.

Prezident to myslel jako bonmot, sdělil Zemanův mluvčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

První vyjádření hradního mluvčího se týkalo prezidentových slov, že demonstranti s červenými kartami na Národní třídě neprotestovali proti němu, ale proti Opencard. „Prezident to pronesl jako bonmot, protože mu přišlo nepochopitelné, že lidé neprotestují proti miliardovým tunelům,“ vysvětloval mluvčí. „Tento bonmot byl tak zřejmý, že ho pochopili i novináři. Ne tak organizátoři demonstrace,“ poznamenal ještě.

Pak informoval, že prezidenta velmi překvapil průběh výběrového řízení na náměstka ministra vnitra pro státní správu, tzv. „superúředníka“. V něm všichni adepti pohořeli na nesplnění požadovaného jazykového vybavení. „Pan prezident sledoval s údivem, že nikdo z uchazečů neuměl požadované cizí jakyzy. S ještě větším údivem sleduje, že tato podmínka byla posléze zrušena,“ dodal.

Naopak s nadšením prý Zeman přivítal krok USA zrušit po více než padesáti letech sankce vůči Kubě. „Pan prezident je dlouhodobě kritizoval a dával za příklad neefektivity sankcí,“ připomněl mluvčí. Pak doporučil, aby se stejně postupovalo i se sankcemi proti Rusku.

První dotaz z pléna směřoval na kancléře Vratislava Mynáře, o kterém psaly všechny noviny v souvislosti s jeho nákupem pražské vily za velmi výhodnou cenu. „Jsem tu jako mluvčí prezidenta, nikoliv ředitele prezidentské kanceláře. Pan kancléř musí sám celou věc vysvětlit. Již k tomu poskytl vyjádření, a já proto odkazuji na jeho slova pro Deník.cz,“ uvedl Ovčáček. Prezident je prý o Mynářově případu informován.

Redaktor České televize pružně zareagoval na předchozí tiskovou konferenci TOP 09, kde předseda Karel Schwarzenberg řekl, že se prezident Zeman nedovede ovládat. Na to zazněla odpověď: „Výroky pana prezidenta jsou vždy vedeny zájmy České republiky. A v některých případech, třeba jako nyní v případě Ukrajiny, v zájmu mírového řešení,“ uvedl k tématu. Prezident prý nyní očekává především jednání v Astaně, kde by se ruský a ukrajinský prezident měli sejít s německou kancléřkou a francouzkým prezidentem.

Kateřina Šafaříková z Lidových novin se pak zajímala, odkud prezident čerpal informace o heslech v průvodu, který 1. ledna procházel Kyjevem. Ovčáček odkázal na „mnoho informací na zpravodajských serverech“. „Prezident protestoval, protože nepovažuje za možné, aby se v Evropě konaly pochody, připomínající počátky nacistického hnutí ve třicátých letech,“ uvedl Ovčáček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…