Prezident uděloval milosti. Nemocným a pečujícím. Polákovi, Vietnamce

14.02.2012 19:24

Prezident republiky Václav Klaus v úterý vyhověl čtrnácti žadatelům o milost. Mezi omilostněnými převažují pachatelé majetkových trestných činů, přičemž prominutí trestu prezident zdůvodnil jejich složitou životní situací.

Prezident uděloval milosti. Nemocným a pečujícím. Polákovi, Vietnamce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

 Většinou se jedná o lidi, kteří buď trpí závažným onemocněním, starají se o jednu nebo více závislých osob, nebo se trestného činu dopustili v mladém věku. Omilostnění byli ve všech případech dříve netrestaní. Někteří z nich si již za přečin odseděli několik měsíců ve vězení.

Mezi omilostněnými byli i tři cizinci. Slovákovi Marianu Horváthovi prezident odpustil trest vyhoštění za dvacet let starý podvod, který si muž již odseděl. Vietnamce Thi Nhung Trinh prezident odpustil trest za porušení práv k ochranné známce. Ženě hrozilo, že jí úřady neprodlouží povolení k pobytu a ona se bude muset vrátit zpět do vlasti, přestože má v České republice veškeré zázemí.

Prezident omilostnil i Poláka Pawla Ireneusze Switalskeho, kterému polské soudy uložily trest za činy proti životu a zdraví, proti rodině a péči a činy proti věrohodnosti veřejných listin, kterých se dopustil před dvanácti lety. Switalski se stará o čtyři děti, jedna jeho dcera trpí závažným postižením.

Mezi omilostněnými jsou i čtyři mladé ženy, které se dopustily majetkového podvodu v tíživé finanční situaci a nyní se starají o malé děti. Milost prezident udělil také několika mužům, kteří ze závažných důvodů nemohli platit výživné na své děti. Dalším odsouzeným prezident vyhověl z důvodu jejich špatného zdravotního stavu nebo vysokého věku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…