Prezident v Kyjevě: Potkal se s veterány a napil se piva "Zeman"

21.10.2013 7:46

Prezident Miloš Zeman zahájil třídenní pracovní návštěvu Ukrajiny. Po příletu na kyjevské letiště uctil památku československých vojáků, zahájil výstavu před budovou radnice a debatoval se zástupci českých krajanů, kteří se do Kyjeva sjeli z celé Ukrajiny.

Prezident v Kyjevě: Potkal se s veterány a napil se piva "Zeman"
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman v Kyjevě s veterány Rudé armády, kteří se zúčastnili osvobozování Československa

V neděli navečer český prezident v Kyjevě zahájil svoji již několikátou zahraniční návštěvu. Na vojenském hřbitově Lukjanivce položil věnec k hrobu padlých československých vojáků.

České krajanky zde zazpívaly českou, slovenskou a ukrajinskou hymnu. Miloš Zeman jim za to s dojetím poděkoval a několikrát řekl, že to bylo překrásné.

Před budovou kyjevské radnice prezident Zeman poté zahájil panelovou výstavu věnovanou podílu československé branné moci na osvobozování Kyjeva. Hlava českého státu si za přítomnosti kyjevského primátora výstavu prohlédla.

Poté se Zeman krátce pozdravil i vyfotografoval s veterány druhé světové války, z nichž mnozí se osobně účastnili osvobozování Československé republiky a Prahy Rudou armádou.

Miloš Zeman při krátkém projevu u radnice v Kyjevě vzpomněl na svoji první návštěvu hlavního města Ukrajiny, kdy se tehdy ještě jako student procházel po městské hlavní třídě Chreščatyk. Podruhé byl současný český prezident v Kyjevě v roce 1997 jako předseda Poslanecké sněmovny.

„Nyní přijíždím proto, abych vyjádřil svoji velikou úctu a obdiv veteránům, kteří pomohli osvobodit moji zemi. Jednotky československé armády se organizovaly ve velice složité situaci. Všichni si ale uvědomovali, že je nutné osvobodit od nacistické nadvlády všechny evropské země, máme-li si zachovat alespoň elementární lidskou důstojnost a svobodu,“ řekl před ukrajinskými veterány Zeman.

„Jsem hrdý na to, že se na osvobození Kyjeva podílely i československé jednotky. Bylo jich několik tisíc, z toho několik desítek padlo. Jsem si vědom toho, že právě naším jednotkám se rovněž podařilo probít se až do srdce Kyjeva,“ doplnila hlava státu.

Podle prezidenta oba národy spojuje společně prolitá krev v boji s nepřátelskou ideologií, která považovala slovanské národy za podřadné a určené k vyhubení. „Ještě jednou děkuji vám veteránům, že jste přišli a panu primátorovi za nesmírně milé přijetí,“ dodal Miloš Zeman.

Jako závěrečný bod programu prvního dne návštěvy Ukrajiny český prezident besedoval s našimi krajany. Na českém velvyslanectví po skočení diskuse s krajany se Miloš Zeman dokonce napil ukrajinského piva „Zeman“. V pondělí ho čeká přijetí u prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče i premiéra Mykoly Azarova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…