Prezidenta by mohli opět volit jen poslanci se senátory. Takový návrh skutečně leží v Senátu

20.06.2015 8:48

Podle informací Lidových novin se možná opět bude měnit způsob volby prezidenta. Senátoři prý už připravili seznam podnětů a návrhů ke změně volebního zákona. V případě nouze se tam dokonce objevuje rada vrátit se na původní systém, ve kterém prezidenta volili poslanci a senátoři.

Prezidenta by mohli opět volit jen poslanci se senátory. Takový návrh skutečně leží v Senátu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve Střední škole gastronomie a farmářství Jeseník.

Zřejmě největší problém vidí senátoři v tom, že u mnohých kandidátů z první (a možná také poslední) přímé volby prezidenta chodily peníze na volební účty i po ukončení voleb. „Nejinak tomu bylo i u současného prezidenta Miloše Zemana,“ připomínají s chutí Lidové noviny, že i on patří mezi skupinku „hříšníků“.

Podle nových pozměňovacích návrhů členů horní komory Parlamentu by se tak mohl prodloužit termín pro vypořádání plateb z prezidentských voleb zhruba měsíc po volbách. „Uzavření volebního účtu dnem vyhlášení volebních výsledků je poněkud nešťastné,“ stojí prý v odůvodnění, které zaslali členové Mandátového a imunitního výboru na ministerstvo vnitra, které to má na starosti.

Audit ať si platí sami kandidáti…

Tím ale návrhy na změny nekončí. Senátoři by byli rádi, aby podnět na přezkoumání účetnictví mohli podávat nejen protikandidáti, ale také obyčejní voliči. „Kandidáti se totiž bojí, aby nebyli obviněni z toho, že neunesli porážku,“ píší Lidové noviny. Dalším pozměňovacím návrhem je zavedení toho, aby si každý kandidát musel zaplatit svůj nákladný audit, protože by se toho prý senátoři rádi zbavili.

Další otázkou je to, zda má smysl, aby v prvním kole byla hranice na volební kampaň 40 milionů a do druhého kola možnost přihození dalších deseti milionů. „Není totiž vůbec jasné, zda si kandidáti opravdu platí kampaň jen z toho, co mají na volebním účtu,“ píše se v LN.

Zřejmě posledním návrhem na změnu je pak snížení hranice podpisů prezidentské petice, která je v současnosti určena na 50 000 podpisů. Jak deník uvádí, v posledních volbách byly problémy se „zfalšovanými“ podpisy, které by tak mohlo nahradit například důkladnější ověřování petentů i s možností náhodného telefonického ověření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…