Prezidenti devíti států NATO včetně Zemana se sejdou v Košicích

27.02.2019 15:10

Prezidenti devíti států střední a východní Evropy se ve čtvrtek sejdou v Košicích na východě Slovenska. Summitu, kde bude Česko zastupovat prezident Miloš Zeman, se zúčastní i generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Zprávu přinesla ČTK.

Prezidenti devíti států NATO včetně Zemana se sejdou v Košicích
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Na schůzce v Košicích budou jednat vrcholní politici Bukurešťské devítky, která sdružuje státy východního křídla NATO. Kromě Česka a Slovenska do tohoto formátu patří Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko a Rumunsko.

Podle slovenské prezidentské kanceláře budou hlavy států diskutovat o aktuální situaci v Evropě a v jejím sousedství, jakož o obraně proti kybernetickým hrozbám a šíření dezinformací.

Státníci si na košickém setkání, které se uskuteční z iniciativy slovenského prezidenta Andreje Kisky, připomenou 70. výročí vzniku NATO a výročí vstupu zúčastněných zemí do této organizace.

V Košicích se bude konat v pořadí třetí summit Bukurešťské devítky a očekává se přijetí společné deklarace.

Generální tajemník NATO Stoltenberg se na summitu sejde na bilaterální schůzce s Kiskou. Spolu se šéfem slovenské diplomacie Miroslavem Lajčákem se zúčastní diskuse s veřejností.

Stoltenberg tento měsíc vyzval Rusko, aby se vrátilo k naplňování smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu a zničilo své rakety středního doletu, které mohou nést jaderné zbraně.

Podle loňského průzkumu slovenské nevládní organizace Globsec podpora NATO v Česku stoupla. Za dobrou věc NATO označilo 65 procent respondentů, předloni tento názor zastávalo 53 procent dotazovaných. Nejvíce rezervovaný vztah k Severoatlantické alianci měli podle sondáže čtyř středoevropských zemí z uskupení Visegrádská čtyřky Slováci, z nichž se kladně o NATO vyjádřily jen necelé dvě pětiny (37 procent).

Vznik Bukurešťské devítky iniciovalo Rumunsko na podzim 2014 v reakci na zhoršení bezpečnostní situace na Ukrajině. Hlavním cílem skupiny je koordinace pozic a zájmů východního křídla NATO před důležitými jednáními, a to jak v NATO, tak v Evropské unii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…