Prezidentská kampaň: Někteří už mají miliony

29.07.2012 11:00

Server Lidovky.cz shrnuje, kteří kandidáti na českého prezidenta již mají slušnou finanční základnu a kteří ne. Limit na volební kampaň je padesát milionů korun.

Prezidentská kampaň: Někteří už mají miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Jan Fischer začínal s naspořeným milionem. Další dva miliony mu poslal směnárník Mikuláš Šveda, ale dosud největší finanční dar dostal od spolumajitele Třineckých železáren Tomáše Chrenka. Fischerovi věnoval devět milionů korun. Celkem už tak má na kampaň minimálně 12 milionů korun.

Někdo miliony, někdo nic

Miloš Zeman o penězích nehovoří. Plánuje zaslat peníze jednatel ruského ropného gigantu Lukoil Martin Nejedlý a přispěje mu možná i samotná firma. Kandidát ČSSD Jiří Dienstbier plánuje utratit desítky milionů, Jan Švejnar nic konkrétního neřekl, jelikož ještě ni neohlásil kandidaturu.

Předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi přispěje jeho strana, něco také plánuje do kampaně dát ze svého, konkrétně také nic neřekl. Šéfka Suverenity Jana Bobošíková si na kampaň určila finanční strop dva miliony korun. Kandidát ODS Přemysle Sobotka dostane od ODS 15 milionů korun.

Se skromným rozpočtem si chce vystačit lidovecká kandidátka, europoslankyně Zuzana Roithová. Strop si nastavila na 2,5 milionech. Vladimír Dlouhý má na svém volebním účtu čtyři miliony korun, z toho polovinu mu na něj zaslal majitel softwarové firmy Unicorn Vladimír Kovář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…