Prezidentská kancelář řeší restituce na Hradě dle zákona, míní Sobotka

14.01.2014 17:10

V otázce církevních restitucí v areálu Pražského hradu se prezidentská kancelář snaží najít dlouhodobě udržitelné a funkční řešení v rámci platné právní úpravy. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl budoucí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Názorem sociální demokracie však je, že Hrad by měl být z majetkového vyrovnání vyjmut.

Prezidentská kancelář řeší restituce na Hradě dle zákona, míní Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vstupní brána na Pražský hrad

"Všichni teď musí vycházet ze stávajícího zákona a Kancelář (prezidenta republiky) se snaží najít nějaké řešení, které bude dlouhodobě udržitelné a funkční," řekl ČTK Sobotka. Pokud by byl Pražský hrad od počátku z restitucí vyňat, k diskusím mezi církví a prezidentskou kanceláří by vůbec nemuselo dojít, uvedl. "Je chyba, že minulá vládní koalice do zákona jasné ustanovení v tomto smyslu nedala," zdůraznil Sobotka.

Prezidentská kancelář řeší požadavek církve na vydání některých objektů v areálu Hradu. Podle dřívějších informací by se měly směnit části budov. Deník Právo dnes uvedl, že církev by měla obsadit čtyři objekty. Dva by v budoucnu vlastnila a dva měla v dlouhodobém pronájmu. Právo napsalo, že by církev měla vlastnit Nové proboštství a Jiřský klášter, v nájmu by měla mít Staré proboštství a takzvaný Mladotův dům.

Objekty potřebné pro činnost Správy Pražského hradu, například pro potřeby Hradní stráže, zůstanou státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…