Prezidentské volby v Rakousku, referendum v Itálii. Evropskou unii čeká o víkendu křest ohněm

02.12.2016 22:55

Europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v pátečních Událostech, komentářích ČT debatovali o tom, co Evropskou unii čeká po tomto takřka osudovém víkendu. Nejenže si Rakušané znovu zvolí prezidenta, přičemž může vyhrát hlasitý kritik Bruselu Norbert Hofer, ale Italové v neděli půjdou k referendu, které může zasadit osudovou ránu eurozóně.

Prezidentské volby v Rakousku, referendum v Itálii. Evropskou unii čeká o víkendu křest ohněm
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Rakušané si zopakují druhé kolo prezidentských voleb. Napoprvé sice vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen, ale výsledky květnové volby zrušil ústavní soud a nařídil opakování voleb. To se odehraje tuto neděli a šance obou kandidátů na vítězství jsou znovu vyrovnané, stejně jako v květnu. Proti Bellenovi stojí Norbert Hofer, jenž tvrdě kritizuje Evropskou unii a doufá, že mu do prezidentského úřadu pomůže „efekt Trump“.

Italové v nedělním referendu rozhodnou o tom, zda současnému premiérovi Matteo Renzimu dovolí uskutečnit zásadní ústavní reformy, které by notně omezily moc tamního Senátu. Pakliže to občané premiérovi nedovolí, Renzi hrozí, že rezignuje na svou funkci, protože za stávajících poměrů nemá šanci prosadit reformy, které podle jeho názoru Itálie nutně potřebuje. Průzkumy naznačují, že voliči Renzimu smetou reformu ze stolu.  

„Volební víkend, který máme před sebou, bude velmi těsný. A ať už to dopadne jakkoli, tak to vždy bude důsledek toho, co se děje. Že se evropští politici dostatečně nevypořádali ani s brexitem, ani s uprchlickou krizí,“ poznamenala Konečná. Lidé toho prý začínají mít plné zuby a jejich nespokojenost se projevuje stále víc. „Občané se přestali bát,“ je přesvědčena komunistka. Otázkou tedy není jen to, jak to dopadne v Itálii a v Rakousku, ale kde dojde k příštímu zásadnímu hlasování, které zatřese Evropskou unií.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Zdechovský nabídl trochu jiný pohled. „Já jsem v Itálii studoval a vím, jak jsou Italové citliví na jakékoli reformy. Myslím si, že v Itálii to nebude jen o evropských elitách, ale i o národních elitách. A v Rakousku panují významné protimigrační nálady, na které rakouští politici nedokázali dostatečně zareagovat,“ uvedl k tématu Zdechovský.

Hosté se shodli na tom, že v EU se některé věci musí změnit, ale podle Zdechovského půjde o domácí témata, protože italská ekonomika má hluboké problémy a lidé to cítí.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Konečná oponovala, že budou hrát roli nejen domácí témata, ale také uprchlická krize, která Itálii velmi trápí, ale EU s tím podle Konečné mnoho nedělá. „Dneska v tom Bruselu nevládnou lidmi zvolení politici, ale vládne tam Evropská komise. A ať mi nikdo netvrdí, že se problémy v Řecku nebo v Itálii nedaly predikovat a řešit je,“ rozčílila se politička ve studiu.

Evropská komise by tedy měla vzít rozum do hrsti a vrátit nemalou část rozhodovacích pravomocí na úroveň národních států, protože domácí politici lépe vědí, co jejich občané potřebují. „Asi se shodneme na tom, že migraci nevyřešíme každý zvlášť, že musíme spolupracovat, ale z druhé strany řešíme spoustu, řekla bych blbostí,“ zlobila se dál. Pokud se to rychle nezmění, tak přijdou další otřesy – ve Francii by mohla být zvolena předsedkyně radikální Národní fronty Marine Le Penová a v Nizozemsku radikál Geert Wilders. A Evropa pak už nikdy nebude taková, jako dřív.

Zdechovský následně své vystoupení uzavřel tvrzením, že je čas, aby starší politické garnitury EU odešly a uvolnily místo lidem, kteří přijdou s novými vizemi a dokážou občany členských států EU zaujmout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…