Prezidentský kandidát Drahoš: Najednou mě začali oslovovat lidé, že by si mě v té funkci dovedli představit

29.03.2017 15:26

Profesor Jiří Drahoš se po svém odchodu z Akademie věd rozhodl svést souboj o prezidentské křeslo. O svých prezidentských ambicích promluvil pro server Reflex.cz.

Prezidentský kandidát Drahoš: Najednou mě začali oslovovat lidé, že by si mě v té funkci dovedli představit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad z mostu přes Vltavu

Jak se Drahoš v rozhovoru svěřil, jeho rozhodnutí nebylo rozhodně otázkou jednoho okamžku. „Začalo to tak, že mě lidé nejen z mého okolí začali oslovovat s myšlenkou, že by si mě jako prezidentského kandidáta dovedli představit. Ale pokud se člověk rozhodne výzvu tohoto typu přijmout, samozřejmě musí být schopen sám si ji vnitřně zdůvodnit,“ uvedl s tím, že při úvahách o kandidatuře dospěl k závěru, že chce-li prosadit hodnoty, musí pro to něco udělat. Jde prý hlavně o demokracii, pravdu, rozum a úctu k lidem.

„Kolegové mě na jedné straně velmi podporují, na druhé jsou si vědomi spousty rizik a problémů, které kandidatura přinese. Především od nich slyším občas varovné hlasy typu ‚uvědomuješ si, do čeho jdeš‘? Ale jde spíš o řečnickou otázku, protože kolegové mě znají, a hlavně vědí, proč do toho jdu. Reakce jsou tedy velmi podpůrné a příznivé,‘ zmínil následně Drahoš.

Původní text ZDE

Dodal také, že rozhodně se ale nechce profilovat jako „Antizeman“ ani „antikdokoli“. „Do prezidentské volby jdu jako Jiří Drahoš,“ dodal. Za největšího soupeře ale rozhodně Zemana považuje. 

„Troufám si předpovědět, že Miloš Zeman má postup z prvního kola takřka jistý, ale to druhé už bude velmi otevřené. Respektuji rovněž kandidaturu pana Horáčka, mám rád jeho texty, ale je na voličích, aby posoudili a porovnali naše životní kariéry. Já se proti němu nijak vymezovat nebudu,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…