Prezidentův muž mluvil v ČT o Ukrajině. Prozradil, co s prezidentem dělá banderovský symbol

20.02.2014 21:40

Evropská unie se pod dojmem posledních událostí v Kyjevě shodla na uvalení sankcí na některé představitele Ukrajiny. Jmenný seznam těch Ukrajinců, proti nimž jsou sankce namířeny, zatím není znám. Na otázky k současné situaci v Hyde parku České televize odpovídal Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky.

Prezidentův muž mluvil v ČT o Ukrajině. Prozradil, co s prezidentem dělá banderovský symbol
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Podle ředitele Kmoníčka v demokratickém státě hovoří všechny části, které stát směrem do zahraničí reprezentují, a to ideálně po vzájemné dohodě. Směrem k ukrajinskému prezidentu Janukovyčovi se tak z Prahy děje. Postoje našich představitelů jsou koordinovány včetně patřičných akcentů, tedy rozdělení rolí na hodné a zlé policisty, jak pravil Hynek Kmoníček doslova. Postoj byl koordinován i v rámci EU, o čemž svědčí dnešní dohoda o sankcích.

Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov a České republiky Lubomír Zaorálek vidí situaci v Kyjevě naprosto odlišně. „Pravdu mají oba, každý ze svého pohledu,“ říká ředitel Kmoníček. „Objektivní pravda je, že žádná politická moc nestojí za zmařené lidské životy, jelikož politická moc bez lidí nemá smysl a náplň," dodává.

„Případné řešení vzniká kompromisem, který je odrazem té které situace v daném okamžiku,“ vysvětlil prezidentův muž v rozhovoru. „Jednat chce vždy jen ten partner, který pochopil, že má co ztratit,“ dodal k možnostem uzavření kompromisního smíru. „Diplomatický kompromis je, když všechny strany odcházejí od jednacího stolu stejně rozhořčeny,“ doplnil.

Nové volby řešením?

Podle Hynka Kmoníčka prezident Janukovyč pochopil, že jsou jen tři možnosti: předčasné prezidentské volby, tisíce mrtvých a předčasné prezidentské volby a tisíce mrtvých a předčasné prezidentské volby v několika Ukrajinách. „Pokud prezidentské volby vyhraje Janukovyč, jsme opět na Majdanu. Není to řešení, ale Ukrajina hledá své řešení posledních 700 let,“ předestřel možnou neradostnou vizi.

Za současnými událostmi podle Hynka Kmoníčka probíhají další, paralelní. „Je to tak všude,“ zdůraznil. Naposledy oligarchové jednali s Janukovyčem, proč si Spojené státy z oligarchů jako svého muže vybrali jen oligarchu Chorošenka. „To víme tak, protože jsme placeni z vašich daní, abychom to věděli,“ opatrně se vyhnul odpovědi na svůj zdroj zpráv. „Nejlépe tak, že vám to někdo řekne,“ naznačil.

Ač za ukrajinskou krizí jsou mimo jiné i hospodářské potíže, nejsou jediné. Vedle nich stojí i strategické, historické a národní ohledy. Podle Kmoníčka měl Janukovyč jednu výhodu, kterou postrádali všichni ostatní prezidenti Ukrajiny. Byl tak proruský, že nikdo od něj nečekal přibližování k EU. Když tak učinil, nikdo mu nemohl vyčítat, že je příliš prozápadní a mohl tedy o prounijní orientaci přesvědčit i východ Ukrajiny. „Kdyby ekonomická situace byla jiná a ruská reakce nebyla tak tvrdá, došlo by to šťastného vilniuského konce,“ vyjádřil ředitel Kmoníček víru v dobrou vůli prezidenta Janukovyče k podpisu asociační dohody s EU. A dodal, že prezident nikdy neřekl, že vzdává orientaci na EU, na rozdíl od Arménie, která pod ruským tlakem svou orientaci na unii opustila. Ukrajina je však pro Rusko nejen důležitým hospodářským partnerem, ale hlavně předmětem historické a společenské identity.

Ukrajina leží v Evropě

Kam směřuje Ukrajina dnes? „Neví to sama Ukrajina od rozpadu Sovětského svazu,“ domnívá se Hynek Kmoníček. Rovněž není jasné, kdo konflikt rozpoutal. Zbraně v rukou obou stran vedly k zostření atmosféry bez cesty zpět.

Zároveň prezidentův ředitel pochválil česká média. „Jejich objektivita se výrazně zlepšila v posledních dvou až třech dnech,“ domnívá se. K předchozí době se však vyjádřil o poznání kritičtěji.

Ne všichni protivládní demonstranti představují hodnoty, za nimiž stojí EU. „V prezidentu Zemanovi se vzbudí historická vášeň, kdykoli vidí banderovský trojzubec,“ přiblížil názor hlavy našeho státu.

„Neumím si představit představitele Anglie, Francie nebo Švédska, na jejichž ulicích bude sto mrtvých. To se v Evropě neděje a my chceme, aby se představitelé Ukrajiny tak chovali, protože Ukrajina leží v Evropě,“ uzavřel ředitel Hynek Kmoníček rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…