Prezidenty na sjezd nezveme skoro nikdy, vysvětloval Sobotka, proč nepřijede Zeman. V Partii řekl mnohem více o Haškovi, Kalouskovi...

01.02.2015 11:59

Exkluzivním hostem FTV Prima byl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pořádně svůj kabinet vychválil, ačkoli přiznal i citelnou chybu. Jde v ní o miliardy. Jasně také řekl, zda bude zákon o prokazování původu majetku retroaktivní a co rozhodne o osudu jednotlivých ministrů jeho vlády. Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani dění na Ukrajině či v Islámském státu. Vymezil se proti prezidentovi Miloši Zemanovi.

Prezidenty na sjezd nezveme skoro nikdy, vysvětloval Sobotka, proč nepřijede Zeman. V Partii řekl mnohem více o Haškovi, Kalouskovi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér doufá, že strana unese vládní zodpovědnost, která teď leží na jejích bedrech. Následně se rozpovídal o sjezdu strany, který ho čeká na jaře.

Sobotka je jediným kandidátem na předsedu strany a doufá, že dostane do nejužšího vedení strany klíčové osoby, které mu pomohou. Počítá mezi ně Milana Chovance nebo Lubomíra Zaorálka. A co když tito neuspějí? "Byl by to signál, že nemám dostatečnou podporu k prosazování programu ČSSD," poznamenal k tomu premiér. Rozhodnutí sjezdu ale prý nebude předznamenávat případné výměny sociálnědemokratických ministrů. Těm plně věří. Zároveň je přesvědčen, že křídlo Michala Haška ztratilo v tuto chvíli ve straně vliv.

Důležité bude, aby se mohl premiér opřít o ČSSD. "Rok 2015 bude pro vládu klíčový, v roce 2014 nám ještě voliči tolerovali, že jsou naši ministři noví, ale teď musíme dotahovat konkrétní věci pro občany," podotkl.

Vyjádřil se také k tomu, že nepozval prezidenta Miloše Zemana na sjezd. "Když se podíváte do historie, tak jsme pozvali prezidenta na sjezd ČSSD jen dvakrát," podotkl k tomuto tématu. Strana bude také řešit, jak dál pomáhat voličům.

Toto se nám nepodařilo, přiznává Sobotka

Premiér svou vládu chválil. Zemi se podle jeho názoru podařilo zklidnit. "Když se podíváte na roky 2012 a 2013, kdy tady vládli pánové Kalousek a Fiala, tak se zhroutila důvěra lidí v politiku," uvedl. Moderátor poznamenal, že je hezké, že se premiér sám takto chválí. "Když se nepochválíte sám..." smál se premiér.

Přiznal však také, že se vládě jedna věc nepodařila. Když se stal premiérem, byl přesvědčen, že se mu podaří zachránit více peněz z EU. "Mě velmi mrzí, že se loni nepodařilo vyčerpat devět miliard korun. Pořád je to strašná částka. Chyba je v tom, že Rusnokova vláda a možná ještě Nečasova vláda měly provést realokaci. To je jeden problém. Druhý problém je, že se začalo čerpat pozdě," popsal problém. Divákům však také připomněl, že se původně počítalo s podstatně větší ztrátou - a to okolo 20 miliard.

Bude podle něj také záležet na tom, jak se bude jednotlivým ministrům dařit v plnění úkolů. Zmínil např. nového ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), který musí řešit otázku mýta. Vzpomněl i na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), před nímž leží úkol zprůhlednit uzavírání smluv mezi pojišťovnami a jednotlivými zdravotnickými zařízeními.

"Je tady legislativní plán vlády a já trvám na tom, aby se úkoly neodsouvaly, ale aby se plnily," zdůraznil. V této souvislosti zmínil i ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), která tak úplně nestíhá plnit plán. "Pokud mám výhrady k práci ministrů, tak to řeším přímo s nimi a s předsedy koaličních stran," zdůraznil.

Zákon o prokazování původu majetku nebude retroaktivní

V letošním roce bude klíčové prosadit zákon o prokazování původu majetku a o elektronické evidenci tržeb, případně zákon o sociálním bydlení. "Zákon o prokazování původu majetku ale nemůže být retroaktivní, protože pak by nám ho zrušil Ústavní soud. Bude tady existovat institut soupisu majetku z minulosti a daňový poplatník bude mít povinnost informovat pravdivě o svém majetku pod hrozbou sankce," popsal projednávanou variantu Sobotka. Tím by se chtěl vyhnout diskuzím o retroaktivitě.

Zvyšování daní se prý zatím nechystá, ale bude záležet na tom, jak si povede ministr financí Andrej Babiš (ANO) při výběru daní. Pokud vybere dost, daně se nebudou muset zvyšovat. V opačném případě koalice toto téma znovu otevře.

Ukrajinu jsme nečekali, přiznává Sobotka

Ve druhé polovině prozradil, že rok 2014 byl rokem hodně intenzivním. Nemalé množství energie prý stojí vyjednávání s koaličními partnery a další problém představuje nestabilní situace v zahraničí. "Když jsme podepisovali koaliční dohodu, tak asi nikdo nepočítal s krizí na Ukrajině," poznamenal. Vláda je připravena posílit rozpočet na obranu i rozpočty tajných služeb, aby chránila občany Česka.

Vymezil se proti prezidentovi Miloši Zemanovi, jenž napadl ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka za příliš mírný postoj vůči Islámskému státu. Sobotka to odmítl. "Postoj České republiky není appeasement," zdůraznil. V otázce rusko-ukrajinské krize má za to, že všechny zúčastněné strany musí sednout k jednacímu stolu. "Ani ukrajinská, ani ruská strana nesmí podlehnout dojmu, že tuto situaci může vyřešit silou," uzavřel své vystoupení předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…