Při kompromisech se dělají různé věci. Kalousek v Partii omlouval zatčené exposlance

16.06.2013 12:15

Co s premiérem Petrem Nečasem? Má sám odstoupit, či nemá? O tom se dohadovali v pořadu Partie ministr financí (TOP 09) Miroslav Kalousek, 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek a člen výkonné rady ODS Raduan Nwelati. Debata se vedla také kolem výnosných postů obviněných politiků v dozorčích radách.

Při kompromisech se dělají různé věci. Kalousek v Partii omlouval zatčené exposlance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Podle Miroslava Kalouska je nyní nejdůležitější, aby státní správa s ohledem na nedávné povodně fungovala tak, jak má. Proto je velmi na zvážení, zda má Petr Nečas (ODS)  odstoupit ze svého postu předsedy vlády.

„Tady je úplně jedno, jestli pan premiér Nečas věděl o tom, zda paní Nagyová nechává sledovat lidi z jeho blízkého okolí. Důležitější je, aby fungovala s ohledem na nedávné povodně vláda rozpočtové odpovědnosti,“ sděloval stále dokola v pořadu Partie televize Prima Family ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Večer na jednání koaličních špiček budeme ale jednat o tom, abychom byli akceschopní a program vlády udrželi až do voleb,“ řekl také Kalousek se zdůrazněním, že konkrétní návrhy bude strana pokládat až večer na jednání koaličních partnerů, kde bude také přítomen premiér Petr Nečas, jenž se vrátí ze zahraniční cesty z Polska.

Kalousek: Neřeknu a neřeknu, co chceme

„Měl ale pravdu předseda Karel Schwarzenberg, který již na počátku kauzy, když ještě nebyly žádné informace, řekl, že to je jistá křižovatka a že pokud se prokáže obvinění, že to může posílit demokracii. A pokud se prokáže, že tomu tak nebylo, tak je to ohrožení demokracie,“ uvedl také Kalousek, jenž ale nechtěl opětovně na dotaz moderátorky Lenky Pastorčákové prozradit, co konkrétně na jednání koaličních špiček bude TOP 09 dnes večer předkládat.

„Dnes v noci na tom jednání budeme o tom všem hovořit. Ale až se vrátí předseda vlády z Polska,“ zopakoval Kalousek. „Ani vylučovací metodou ode mne teď ale nedostanete, zda budeme večer požadovat, aby Nečas odstoupil, byť z čela ODS,“ uvedl také Kalousek na přímý dotaz moderátorky.

„Já chápu, že se mne na to musíte zeptat, ale já jsem profesionální politik,“ vysvětlil později své mlčení.

„Pokud se potvrdí, že premiér věděl o tom sledování, tak by měl odstoupit....Vyměnit ale premiéra teď? Dokážu si představit i tuto variantu, ale bude to komplikovanější,“ sdělil následně na stejný dotaz občanský demokrat Raduan Nwelati s ujištěním, že ale Nečas má stále podporu užšího vedení ODS.

Hašek: Měl by Nečas rezignovat do úterý

„Bylo by ideální, kdyby pan Nečas do úterka rezignoval,“ uvedl ale k tomu důrazně místopředseda ČSSD Michal Hašek s ohledem na úterní hlasování sněmovny o nedůvěře vládě.

Podle Haška by ale vláda mohla fungovat v demisi až do předčasných voleb. I podle něj je totiž důležité, aby kabinet mohl pracovat na odstraňování následků povodní.
 
„Já si myslím, že to půjde bez této vlády. Respektive může to jít s vládou v demisi, která dovládne do mimořádných voleb....Prostě státní administrativa, ten záchranný systém a samosprávy budou fungovat bez ohledu na to, kteří ministři teď dva měsíce povedou Českou republiku," řekl Hašek.

„Pokud ale výsledkem dnešního večerního jednání koalice bude, že Nečas má být i nadále premiérem, tak TOP 09 za tu kauzu přebírá v tu chvíli odpovědnost,“ zdůraznil ovšem Hašek.

Přítomní politici se pak přeli o tom, zda přijetím funkcí v dozorčích radách se tři poslanci z ODS, tedy bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, bývalý ministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa a bývalý poslanec Marek Šnajdr, kteří čelí obvinění z politické korupce, tohoto činu vůbec dopustili.

V této věci měl jiný názor především ministr Miroslav Kalousek.

„Je to politická dohoda, ale vedl bych debatu jen o tom, zda je to etické. Při politických kompromisech uděláte někdy věci, kde pochybujete, zda je to etické, ale kriminalizovat takový krok?“ řekl Kalousek a zdůraznil: „Ale v dozorčích radách jsou lidé, co dohlíží na zájmy státu. Já v tom nevidím žádnou trafiku."

Trestný čin to není...

„Odmítám, že to je trestný čin,“ zdůraznil Kalousek k trafikám pro poslance. „Já mám v tom naopak zásadní problém, neboť oni nechtěli podpořit vládu,“ připomněl pak k tomu Hašek. „Diváci si v tom udělají obrázek,“ ukončila debatu k této věci moderátorka.

Na konec debaty ovšem člen výkonné rady ODS Raduan Nwelati zdůraznil, že věří, že ODS tuto krizi překoná.

Vládní koalice bude jednat o dalším postupu v krizi, která v sobotu vyvrcholila uvalením vazby na nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou, dnes večer v od 21: 00 hodin.

Premiér se vzdát moci odmítá, přestože jej k tomu nadále vyzývá opozice. Vedení TOP 09 chce, aby vláda pokračovala až do řádného termínu voleb v květnu 2014.

Půjde Šnajdr do vazby?

Ostravský soud by měl dnes rozhodnout o uvalení vazby na bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Vedle něj a Nagyové v případu údajné politické korupce figurují i exposlanci za ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa a také někdejší náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček. Ty již ostravský soud do vazby poslal - kvůli obavě z ovlivňování svědků. Jediným ze sedmi obviněných, na koho soud vazbu neuvalil, se stal šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, který se přiznal.

Trojice poslanců - Tluchoř, Fuksa a Šnajdr - složila mandáty loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci. Měl se na ní podílet i Boček.
   
Nagyová, která loni patřila mezi nejlépe placené státní zaměstnance, se ale podle policie měla podílet na uplácení zmiňovaných bývalých poslanců ODS. Kromě toho je také obviněna ze zneužití pravomoci úřední osoby. Údajně zorganizovala sledování manželky premiéra Nečase Radky a dalších dvou osob prostřednictvím vojenské zpravodajské služby.

Za skandál s nezákonným sledováním se dnes Nečas omluvil. Uvedl, že o něm nevěděl a že by nikdy nepřipustil zneužití tajných služeb k osobním či politickým účelům.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…