Při náletech zemřel syrský opozičník. Jeho organizaci označují za "umírněnou", ale...

26.12.2015 14:39

Podle nejnovějších zpráv ze Sýrie byl během náletů na předměstí Damašku zabit jeden z velitelů syrských rebelů, Zahran Alloush. Vedl ozbrojenou opoziční skupinu Armáda Islámu, kterou Rusko a Sýrie považují za sektářskou teroristickou organizaci, přesto však nedávno svolila k účasti na politické dohodě ohledně budoucnosti země. Informuje New York Times.

Při náletech zemřel syrský opozičník. Jeho organizaci označují za "umírněnou", ale...
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

Na předměstí Damašku byl během náletů zabit velitel skupiny syrských rebelů Zahran Alloush. Byl šéfem jedné z nejsilnějších ozbrojených skupin, Armády Islámu, kterou syrští a ruští představitelé označují za sektářskou teroristickou organizaci.

Podle místních představitelů opozice zahynul Alloush během ruských náletů, ani Rusko, ani Sýrie však tuto informaci nepotvrdily. Armáda Islámu přitom nedávno přistoupila na politickou dohodu, jež by měla ukončit pět let trvající občanskou válku.

Představitelé Armády Islámu se totiž v prosinci zúčastnili mírových jednání, jež organizovala Saúdská Arábie ve svém hlavním městě Rijádu. Alloushovu organizaci však mnozí další představitelé syrské opozice nepovažují za důvěryhodnou.

Údajně se totiž skupina podílela na zmizení čtyř sekulárních opozičních aktivistů z Damašku. I přesto však vyjádřila svoje snahy o dosažení mírového procesu již samotnou účastí na konferenci v Rijádu.

Podle syrského přispěvatele pro arabské noviny Al Hayat Ibrahima Hamidiho, jenž je sám proti Asadově vládě, zabitím Alloushe Asad a Rusko zcela zamítli možnost mírového procesu, a volají tak po vojenském řešení. „Tohle je naprosté odmítnutí rijádských jednání,“ řekl Hamidi.

Celý text zde.

Příznivci syrského režimu však Alloushovu smrt uvítali, jelikož jej vinili z neustálého bombardování civilních cílů v Damašku. Naopak podle vládní opozice šlo o klíčového člověka, jenž držel v šachu mnohem extrémnější organizace, než jakou je Armáda Islámu. Podle nich totiž Alloushova organizace bránila Islámskému státu dostat se blíž k samotnému Damašku, což v nynějším oslabeném stavu zřejmě již nedokáže. Údajně totiž stála na jednom charismatickém vůdci, kterým byl právě Alloush.

Podle některých byla Armáda Islámu jednou z prvních organizací vůbec, která začala bojovat i proti Islámskému státu. Zároveň však byla i terčem kritiky také z řad samotné opozice. Ti Alloushe vinili z uzavírání dohod s vládou či z hromadění saúdských zbraní, které se pak nedostaly k opozičním skupinám kolem Damašku.

Nálet, který stál Alloushe život, údajně proběhl během jeho setkání s další skupinou ozbrojenců, Ahrar al-Sham, ve chvíli, kdy se po dohodě mezi OSN, Islámským státem a několika palestinskými frakcemi připravovali bojovníci Islámského státu k opuštění palestinského uprchlického tábora Yarmouk nedaleko Damašku.

Dohoda se údajně týkala zlepšení životních podmínek v táboře výměnou za bezpečný průchod bojovníků Daeše zpět na jejich velitelství v Rakká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…