Při útoku na šíitskou mešitu v Kuvajtu zemřelo 13 lidí

26.06.2015 14:45

Při dnešním atentátu na šíitskou mešitu v Kuvajtu přišlo o život 13 lidí a 25 osob bylo zraněno. S odvoláním na záchranáře to oznámila agentura AFP. Podle guvernéra města Sábita Muhanny šlo o sebevražedný útok. K atentátu se přihlásila radikální organizace Islámský stát (IS).

Při útoku na šíitskou mešitu v Kuvajtu zemřelo 13 lidí
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Dějištěm útoku byla mešita imáma Sádika, která leží v rušné čtvrti na východě města. V Kuvajtu jsou útoky na muslimy vzácné. Většina kuvajtských muslimů vyznává sunnitský islám, pouze 27 procent věřících jsou šíité. Páteční polední modlitby jsou v muslimském světě vždy hojně navštěvované, ale v této době ještě víc než obvykle, protože je právě postní měsíc ramadán.

K útoku se přihlásila skupina, která si říká Provincie Nadždž. Jde údajně o saúdskoarabskou odnož IS. Ve svém dnešním prohlášení atentátníka označila jako abú Sulajmána Muvahida a útok zdůvodnila tím, že mešita "šíří šíitské učení mezi sunnitskou populací".

Jak připomněla agentura AP, útok v Kuvajtu se podobá akcím spáchaným v minulých týdnech v Saúdské Arábii. Dva týdny po sobě tam v pátek lidé hlásící se k radikální skupině Islámský stát zaútočili na šíity v mešitách a zabili přes 20 lidí. Království kvůli tomu zpřísnilo bezpečnostní opatření u mešit po celý ramadán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…