Při výjimečném stavu budeme porušovat konvenci o lidských právech, hlásí Francie

27.11.2015 22:17

Francie po dobu výjimečného stavu, který byl v zemi vyhlášen po pařížských atentátech, bude porušovat Evropskou konvenci o lidských právech. Země o tom dnes podle agentury AFP informovala Radu Evropy (RE).

Při výjimečném stavu budeme porušovat konvenci o lidských právech, hlásí Francie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Koncertní sál Bataclan se stal dějištěm útoku teroristů Islámského státu, při kterém zahynulo osm desítek lidí. Pařížané jsou z toho v šoku

V dopise ze 24. listopadu Francie sděluje vedení Rady Evropy ve Štrasburku, že využívá článku 15 uvedené konvence, který umožňuje její porušování v mimořádných situacích. Dopis má podle AFP ochránit Francii před případným odsouzením u Evropského soudu pro lidská práva při RE.

Výjimečný stav dává francouzské policii nové pravomoci. Bezpečnostní síly například nemusejí mít k domácím prohlídkám či elektronickému sledování osob povolení soudu, které za normálních okolností potřebují.

Generální tajemník RE Thorbjorn Jagland zdůraznil, že Evropská konvence o lidských právech, která garantuje osobní svobody, ve svých základních bodech pro Francii stále platí.

Podle nejnovějších průzkumů je většina Francouzů na pozadí přetrvávající teroristické hrozby ochotna omezit své osobní svobody výměnou za bezpečnost.

Podobné dočasné výjimky umožňující porušování konvence o lidských právech v minulosti měly i další členské země RE, například Turecko v roce 1990, Gruzie v roce 2006 či Arménie v roce 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…