Při vzpomínce na válečné veterány jich několik bude vyznamenáno

11.11.2013 6:22

Veřejnost si dnes připomene Den válečných veteránů. V Praze se uskuteční několik vzpomínkových akcí. Na Vítkově ministr obrany Vlastimil Picek ocení a povýší několik veteránů. Pietního aktu na pražském Vítkově se zúčastní nejvyšší vojenské velení České republiky i politická reprezentace.

Při vzpomínce na válečné veterány jich několik bude vyznamenáno
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Váleční veteráni, kteří podepsali petici proti Karlu Schwarzenbergovi

U památníku na Ministerstvu obrany si příbuzní a pozůstalí připomenou památku 102 důstojníků, absolventů Vysoké školy válečné, kteří byli za okupace v letech 1939 až 1945 popraveni nacisty. Při příležitosti dne válečných veteránů se také ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého na pražských Hradčanech uskuteční ekumenická bohoslužba. Válečné veterány pak odpoledne přijme předseda vlády v demisi Jiří Rusnok.

Hlavní část oslav je naplánována na 11:00 na čestný dvůr vítkovského památníku. Picek podle Ministerstva obrany udělí devíti válečným veteránům Záslužný kříž Ministerstva obrany a 13 veteránů bude povýšeno.

Do uctění veteránů se zapojí i Armádní muzeum Žižkov, které v pondělí vystaví vojenskou techniku. Lidé si budou moct prohlédnout například transportér Pandur či Land Rover Cowboy nebo vzít do rukou současné i historické ruční zbraně. Pro děti bude připravena střelnice.

Česká armáda má v současné době stovky veteránů z druhé světové války

Den veteránů se ve světě slaví k uctění památky účastníků válek. V České republice byl svátek zaveden v listopadu 2001. Datum bylo vybráno symbolicky, protože 11. listopadu 1918 bylo podepsáno příměří, kterým byly ukončeny boje první světové války. Památku příměří a obětí první světové války si představitelé Ministerstva obrany a české armády v pondělí připomenou na vojenském hřbitově v pražských Ďáblicích.

Česká armáda má v současné době stovky veteránů z druhé světové války. Dalších téměř 20.000 vojáků má za sebou účast v novodobých válečných konfliktech v rámci zahraničních misí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …