Příběh Ashyi Kinga a jeho význam pro každého z nás

25.09.2015 17:14

Od zahájení provozu v prosinci 2012 přitahuje pražské protonové centrum pozornost médií. Jedni řeší vztah s největší českou zdravotní pojišťovnou a dostupnost špičkové ozařovací metody pro české pacienty, jiné zajímají především její výsledky a srovnání se standardními metodami léčby a zahraniční média objevila PTC a s ním i historické krásy Prahy díky příběhu britského chlapce Ashyi Kinga.

Příběh Ashyi Kinga a jeho význam pro každého z nás
Foto: Radim Panenka
Popisek: Kniha Protonoví bojovníci, kterou představilo pražské Protonové centrum

Je to přesně rok, kdy pražské centrum bylo doslova v obležení zahraničními TV štáby a z Prahy se vysílalo živě do všech koutů světa. Dramatický příběh pětiletého chlapce dojímal diváky u televizních obrazovek.  Jeho rodiče se totiž odmítli vzdát svého práva najít pro syna tu nejlepší možnost, a tak když po operaci nádoru bylo jasné, že musí být malý pacient ozařován a rodiče byli informováni o velkém riziku vedlejších účinků a o vysoké pravděpodobnosti, že chlapec bude slepý a hluchý, začal otec zjišťovat, zda existují i jiné možnosti. Odpovědí byla protonová léčba. Špičková ozařovací metoda nabízela přesně to, co hledali. Minimální rizika nežádoucích vedlejších účinků. Fyzikální podstata protonového paprsku a jeho přesné zacílení dávalo šanci, že potřebná dávka záření bude dopravena do cílového objemu, aniž by cestou devastovala zdravé tkáně a poškodila dosud zdravé smysly – zrak a sluch.

Rodiče oslovili několik protonových center a rozhodli se pro Prahu. Ta odpověděla nejrychleji, vyčerpávajícím způsobem, disponovala nejmodernější technologií a s léčbou dětských pacientů měla zkušenosti. Během několika dní přistál malý pacient na ruzyňském letišti a jeho léčba v pražském protonovém centru mohla začít. Celkem tu strávil osm týdnů. A kdo si pamatoval záběry z jeho příjezdu do protonového centra, kdy ležícího pacienta bez známek pohybu vykládali ze sanitky k prvnímu ozařování, nemohl teď po roce uvěřit vlastním očím. Letos v létě se totiž celá rodina do Prahy vrátila, aby se pochlubila pokroky, které Ashya udělal. Chlapec vystoupil z auta a zamával do kamer.  Ani tentokrát si jeho návštěvu média nenechala ujít a pozornost, kterou chlapci věnovala, vyvolala různé komentáře. Lidé se většinou z jeho pokroku radovali a rodině přáli jen to nejlepší, čeští rodiče se ale také ptali, jak je to s dostupností léčby pro české děti, dotazy směřovaly i na VZP, které se podobný zájem moc nezamlouval, je pořád jedinou českou pojišťovnou, která s protonovým centrem smlouvu neuzavřela, a někteří nepřátelsky naladění úředníci dokonce mluvili o marketingové kampani. Jenže pozornost, kterou příběh malého Ashyi po celém světě vyvolal, je nejen pochopitelná, ale i užitečná. Odvaha, kterou jeho rodina musela prokázat-  čelit zájmu novinářů, vysvětlovat své důvody a nechat celý svět nahlédnout do příběhu jejich syna, ve výsledku pomohla mnoha ostatním.

Předně se mnoho lidí po celém světě začalo zajímat o výhody protonové terapie, otevřely se odborné debaty, které pomocí faktických argumentů, srovnáváním ozařovacích plánů, ukázaly, proč si Kingovi protonovou léčbu pro svého syna vybrali a proč za ní jeli až do Prahy. Během roku od poslední Ashyovy návštěvy, například uzavřely smlouvu s PTC všechny zaměstnanecké zdravotní pojišťovny, protonová léčba se stala metodou, jejíž hrazení z veřejného zdravotního pojištění je dáno zákonem. Pod tlakem veřejnosti slíbila Británie svým občanů urychlení výstavby vlastního protonového centra, narostl počet informovaných pacientů, kteří se na možnost šetrné ozařovací metody ptají a zvýšil se i počet lékařů, kteří tuto léčbu svým pacientům doporučují. Pražské protonové centrum je konzultačním pracovištěm pro vznikající centra a udává směr vývoje protonové terapie v Evropě.  Stálo například za ustavením pracovní skupiny PACS  pro protonovou terapii, sdružující Polsko, Rakousko, Česko a Švédsko. Cílem je sjednocení systému tvorby ozařovacích plánů a vytvoření společné široké databáze pacientů, jejichž léčebné výsledky budou hodnotitelné, vzájemně srovnatelné a díky sjednoceným postupům akceptovatelné vědeckou komunitou.

Jestli Ashya nad rakovinou zvítězí v tuto chvíli nikdo říct nedokáže, ale že jeho příběh posunul vnímání protonové terapie a pomohl jejímu masivnějšímu využívání všude tam, kde může minimalizovat  rizika a zvýšit šanci na kvalitní život, je jasné už dnes. A za to mu patří dík ať už jeho příběh a mediální zájem o něj vnímá každý, jak chce. Průkopníkům patří pozornost a příběh Ashyi Kinga zviditelnil pokrokovou léčebnou metodu a zdůraznil i právo volby a odpovědnost, kterou za tuto volbu nese každý z nás. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…