Příběh Ruských Legií knižně

11.05.2017 15:09

Blíží se sté výročí bitvy u Zborova, při které vstoupily legie nově vznikajícího Československa do válečného konfliktu. Právě k tomuto významnému výročí vznikla unikátní kniha Jana Racka, Příběh ruských legií: Anabáze pohledem kralupských legionářů, ve které se nachází více než 200 jedinečných fotek, mapujících celou cestu českých legií transsibiřskou magistrálou z evropské části Ruska až do Vladivostoku.

Příběh Ruských Legií knižně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Legionář v dobovém stejnokroji

Fotografie zaznamenávají více než osm tisíc kilometrů dlouhou cestu československého vojska. Kniha plná fotografií je jedinečná i díky tomu, že přibližuje, jak vypadalo Rusko na počátku 20.let.

Autor knihy Jan Racek vystudoval Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem. Nejdříve krátce působil ve Vojenském historickém archivu v Praze, poté ve Státním okresním archivu Mělník. Nyní pracuje jako ředitel v Městském muzeu v Kralupech nad Vltavou. Ve své tvůrčí činnosti se věnoval české šlechtě, poté minulosti města Kralupy a celého regionu. Dosud je autorem čtyřiceti studií v odborném tisku a tří samostatných knih. Příběh ruských legií je tedy jeho čtvrtým samostatným dílem.

Slavnostní křest knihy proběhne 16. května v prostorách Jazzové sekce ve Valdštejnské ulici na Praze. Jedním z kmotrů bude Petr Holeček, senátor a starosta města Kralupy nad Vltavou.

„Jsem rád, že v této knize uvidíme fotografie občanů Kralup. Vzpomeneme tak na jejich osudy a životní příběhy. Mnozí se z války vrátili, zapojili se do poválečného života a jejich životní cesta plynula nadále s životem a s historií města. Mnozí toto štěstí neměli a svůj kraj i blízké již nikdy nespatřili. Vzpomeňme na ně alespoň touto cestou," uvedl starosta Petr Holeček.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…