Přibude Babišovi k „Čapáku“ další trestní stíhání? Soukromníci podali na premiéra oznámení pro podněcování k nenávisti

25.04.2018 14:42

Strana soukromníků České republiky zastoupená svým předsedou Petrem Bajerem dnes (25. dubna) podala k obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 trestní oznámení na trestně stíhaného premiéra v demisi Andreje Babiše.

Přibude Babišovi k „Čapáku“ další trestní stíhání? Soukromníci podali na premiéra oznámení pro podněcování k nenávisti
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda Soukromníků Petr Bajer

Důvodem je to, co Babiš vypustil nedávno z úst na adresu voličů ODS. Andrej Babiš řekl, že voliči ODS jsou „možná ti, kteří podváděli s daněmi a možná jej nesnášejí kvůli EET“. Babiš se takto na adresu voličů občanských demokratů vyjádřil v souvislosti s někdejšími slovy předsedy ODS Petra Fialy o tom, že voliči ODS si společnou vládu s Babišovým hnutím ANO nepřejí.    

Slova, která Andrej Babiš pronesl, podle předsedy Soukromníků Petra Bajera byla „posledním kamínkem“ k nutné reakci.

Soukromníci, kteří šli do loňských sněmovních voleb společně s ODS a spolupracovat s nimi plánují i při podzimních komunálních volbách, kvůli vyjádření premiéra v demisi podali na Andreje Babiše trestní oznámení. Trestným činem, kterého se Babiš podle oznámení měl dopustit, je vyvolávání nenávisti vůči skupině osob.

Hysterie vůči podnikání jako takovému je podle Bajera vyvolávána především ústy pana Babiše a jeho hnutí ANO. „Ta hysterie vlastně způsobila, že za poslední čtyři roky postavila živnostníky a podnikatele do role těch, kteří všichni podvádějí, všichni krátí daně a tak dále,“ sdělil přímo na místě krátce po podání oznámení ParlamentnímListům.cz Petr Bajer. „Není to pravda a já si myslím, že tu je drtivá většina těch poctivých,“ doplnil s tím, že je potřeba se poctivých podnikatelů zastat.

Trestní oznámení na Babiše podal za Soukromníky jejich předseda Petra Bajer (Foto: Jonáš Kříž)

„Myslím si, že tu jde pouze o to, postavit společnost proti sobě, a mít tak více prostoru pro svoje aktivity, a o získání dostatečného počtu voličů, kteří tomu uvěří,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Bajer, co si myslí o důvodech kritických hlasů směrem na živnostníky.

Anketa

Kdybyste byli na místě Zemana, vynadali byste dnes Babišovi za výsledek jeho snahy sestavit vládu?

16%
84%
hlasovalo: 3399 lidí

Bajer podle svých slov věří, že bude trestní oznámení úspěšné, činné orgány ji vyslyší a přinese Andreji Babišovi další obžalobu v trestní věci. V současné době je již Andrej Babiš jednou trestně stíhaný, a to kvůli případu údajné korupce v souvislosti s dotacemi pro farmu Čapí hnízdo.  

„Kdybychom nevěřili, že trestní oznámení uspěje, tak tento krok nekonáme, protože stál určité úsilí. My jsme reagovat už museli. Už jsme museli reagovat na kroky lidí, kteří říkají, že živnostníci a podnikatelé okrádají, ale přitom sedí ve funkcích, kde jsou placení z našich peněz a čerpají dotace z našich peněz,“ dodal k věci Bajer.

Petr Bajer ukazuje razítko podatelny obvodního státního zastupitelství na trestním oznámení na Babiše (Foto: Jonáš Kříž)

Bajer na otázku ParlamentníchListů.cz připustil i určitou paralelu mezi tím, jak se k drobným podnikatelům chovali za socialismu komunisté a jak se k nim nyní chová Babiš. „Jde na to poměrně podobným způsobem. Samozřejmě že komunisté řešili podnikání rázně a razantně za použití teroru. Pan Babiš jde cestou různých restrikcí, nových zákonů, nových nařízení, zvyšování byrokracie, aby se malí a především malí podnikatelé utopili v nákladech sami,“ upřesnil Bajer.

Kritická slova na adresu živnostníků a drobných podnikatelů nejsou v Česku ničím novým. V minulosti se jich například dopustil někdejší ministr průmyslu za ČSSD Jan Mládek, který je označil za parazity. I on si za ně od Strany soukromníků vykoledoval trestní oznámení

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…