Příbuzenské svazky a netradiční povolání. I to odhalují seznamy kandidátů na poslance

13.10.2013 11:52

Seznam kandidátů na poslance není tradičně jen soupisem uchazečů o místa v dolní komoře nebo jejich politické příslušnosti. Nabízí také informace o netradičních příjmeních, profesích a akademických titulech nebo přinejmenším naznačuje příbuzenské svazky.

Příbuzenské svazky a netradiční povolání. I to odhalují seznamy kandidátů na poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: A je hotovo. Sněmovna rozpuštěna

V tomto ohledu vyniká zejména Strana soukromníků ČR, za kterou na severní Moravě kandiduje trojice Borákových, Dostálových a Gorniakových, v Praze pak tři z rodu Vrtílkových. ČSSD má na své královéhradecké kandidátce Hanu Orgoníkovou a její dceru Lucii, Koruna Česká zase nasadila Lukáše a Tomáše Thunovy z Lanškrouna. Svobodní mají v Plzeňském kraji Jiřího a Kateřinu Hemerleovy a blok Hlavu vzhůru pozvedají ve Zlínském kraji dva Karlové Nedbálkové - doktor práv a magistr. Za tyto strany naopak proti sobě stojí v Praze Kateřina a Petr Haurythunovi. Na severu Čech se zase střetnou bratři Plocovi - Pavel z ČSSD a Tomáš z ODS.

Mezi kandidáty s nejdelším jménem nepochybně patří pardubický lídr Úsvitu Augustin Karel Andrle Sylor, jemuž na paty šlape Eduardo Fernandez Gomez Junior (ANO). Mezi adepty s nejkratším příjmením jsou pak staronový lídr abecedního seznamu kandidátů Jaroslav Abt (SPOZ) nebo Petr Ceé (za Hlavu vzhůru).

Multietnický rozměr dodávají kandidátkám četná polská, německá či řecká příjmení, ale také Ladislav Tkaczyszyn (Svobodní), Giovanna Minutello (za LEV 21), Zuzana Bonhomme Hankeová (TOP 09) či Rachid Khalil (SZ). Bez povšimnutí mezi kandidáty ovšem nezůstanou ani Petr Vošoust (TOP 09), Světlana Šoustalová (za Suverenitu) či Milan Jebavý (za Úsvit).

O křesla budou bojovat i Králové a Papežové

V dolní komoře by chtělo zasednout hned několik Králů a dva Papežové. Za Korunu Českou kandiduje Král Miroslav, za KDU-ČSL Král Jiří a za NS-LEV 21 Král Jaroslav. Monarchistickou stranou by se s nadsázkou dala nazvat ODS, která má na kandidátkách pět Králů: Jaroslava, Václava, Jiřího, Zdeňka a Pavla. Možné schizma by nastalo, pokud by místo v dolní komoře obhájil Jiří Papež (ODS) a uspěl by i Jan Papež (za Změnu).

Ve sněmovně by teoreticky mohl zasednout i Václav Klaus, ne však bývalý prezident, ale jeho jmenovec na pražské kandidátce Úsvitu, který uvedl jako povolání "kriminální policie". Do sněmovny by se chtěl dostat na jihočeské kandidátce hnutí ANO Radek Přílepek. Jeho příjmení evokuje nesouvisející pozměňovací návrhy k zákonům, které v minulosti zakázal Ústavní soud.

Někteří kandidáti uvádějí na kandidátkách poměrně kuriozní povolání. Ve sněmovně by tak mohl zasednout například "bojovník proti hernám", "herec, gay aktivista", "vedoucí chráněné dílny, hiphoper", "husitský farář a kominík", "spisovatelka publikující", "živnostník roku 2012", "jednatel firmy Nejsme šmejdi" nebo "učitel tance v důchodu". Do dolní komory chtějí i numeroložka, znalkyně písma, kartářka, léčitel, pěstitelka konopí, sklepmistr a několik "managerů" včetně Jebavého. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…