Přibývá profesionálních pěstounů za finanční odměnu, počet se za rok ztrojnásobil

15.02.2015 10:58

V Česku postupně přibývá pěstounů na přechodnou dobu. Za poslední rok se jejich počet skoro ztrojnásobil. V polovině ledna úřady evidovaly 334 lidí, kteří se mohou po určitou dobu starat o děti v tísni či se o ně už starají. Aktuální počet ČTK sdělilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Před rokem bylo přechodných pěstounů 115. Celkem pěstounskou odměnu loni v prosinci podle zprávy o vyplácených dávkách dostávalo 11.300 lidí - většinou dlouhodobých pěstounů.

Přibývá profesionálních pěstounů za finanční odměnu, počet se za rok ztrojnásobil
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

O rok dřív úřady vyplácely 10.100 odměn a na konci roku 2012 kolem 9300 odměn. Zhruba polovinu pěstounů tvoří prarodiče, 16 procent jiní příbuzní a třetinu cizí lidé. Pěstounská péče na přechodnou dobu tvoří zatím malou část. V Česku se zavedla od roku 2006. Využívala se ale velmi málo. V roce 2011 se do ní dostalo jen šest dětí. Systém změnila od roku 2013 novela o ochraně dětí. Upřednostnila péči v rodině před ústavem. Upravily se i odměny.

Při dlouhodobé péči o jedno dítě člověk dostává měsíčně odměnu 8000 korun

"Novela podpořila krátkodobou, profesionální péči. Nepodpořila dlouhodobou péči. Stát spoléhá na to, že je tady spousta lidí sociálně zaměřených, kteří si mohou dovolit a chtějí dělat charitu. Protože dlouhodobá pěstounská péče s příspěvkem, který je, je charita. To není zaměstnání. Vytrhneme státu přitom trn z paty," stěžovala si před nedávnem poslancům sociálního výboru dlouhodobá pěstounka Hana Bojková.

Při dlouhodobé péči o jedno dítě člověk dostává měsíčně odměnu 8000 korun, za dvě děti 12.000 a za tři a více dětí či za postižené dítě 20.000 korun. Částku 20.000 korun pobírá i přechodný pěstoun. Dostává ji také tehdy, pokud se zrovna o žádné dítě nestará. Když pečuje o dítě s handicapem, činí suma 24.000 korun.

Počet dětí v ústavech se snižuje

Úprava částek zájem o profesionální pěstounskou péči výrazně zvýšila. Před rokem působilo v ČR na 115 přechodných pěstounů. V náhradní péči bylo 132 chlapců a děvčat. O kolik dětí se krátkodobě náhradní rodiče starají nyní, ministerstvo nesdělilo. Údaje za minulý rok zatím shromažďuje, mělo by je mít nejspíš v dubnu.

Pěstouni poukazují i na to, že soudy nestíhají o svěření do péče rozhodovat. Jsou zahlcené, takže řešení případů se táhne i měsíce. Pokud soudce nevydá předběžné opatření, aby děti mohly jít do náhradní rodiny, zůstávají dál zbytečně v ústavu.

Podle náměstkyně ministryně práce Jany Hanzlíkové (ANO) novela ale své cíle plní a počet dětí v ústavech se snižuje. Ubývá také dětí, které úřady z rodin odebírají. Případy se řeší individuálně, pomoc dostává rodina, rozvíjejí se sociální služby, popsala náměstkyně. Podle ní Ministerstvo práce a sociálních věcí s rezortem spravedlnosti o procesu svěřování do pěstounské péče a k osvojení jednalo. Shodlo se na tom, že se problém s průtahy dá řešit jinak než další novelou.

Ministerstvo práce začalo s náborem lidí, kteří by se pěstounství chtěli věnovat. V lednu odstartovalo například kampaň v Moravskoslezském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…