Přicházejí Ukrajinci. Odbory to děsí

02.05.2016 7:21

Kroky českých ministerstev zahraničí a vnitra znervózňují odboráře. V souvislosti s poptávkou po Ukrajincích o tom píše dnešní Právo. Ministerstva totiž podle informací deníku žádají další miliony, aby mohla dodatečně nabrat úředníky a rychleji udělovat vyšší počet tzv. zaměstnaneckých karet.

Přicházejí Ukrajinci. Odbory to děsí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Podle odborářů však příliv Ukrajinců bude brát práci domácím lidem a může srážet i zdejší mzdy. 

Záměr navýšit počty zaměstnanců ministerstev a navýšení financí má dnes schvalovat vláda. Loni o zaměstnaneckou kartu požádalo 1127 Ukrajinců, vyhověno byl 777 z nich. Počet žádostí se zvyšuje a vyřizování žádostí se protahuje, což právě kritizují české firmy. Nově by zastupitelský úřad na Ukrajině mohl přijímat až pět tisíc žádostí. I to je podle Hospodářské komory ČR málo. Ta by si představovala vyšší číslo přijímání zaměstnanců, a to troj- až čtyřnásobně. Odboráři se přílivu Ukrajinců děsí, komora však tvrdí, že o mnohé dělnické profese Češi nemají zájem.

„V České republice je 465 000 nezaměstnaných. Část z nich neměla doposud možnost uspět na trhu práce a byla tak odkázána na pomoc státu. Nedostatek zaměstnanců navíc vede ke zvyšování ceny práce a k většímu zapojení občanů, kterým doposud chyběla motivace pracovat,“ píší odboráři své stanovisko v příslušném dokumentu pro vládu. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula je přesvědčen o tom, že kdyby se nezaměstnaným nabídla slušná odměna za práci, přijali by ji. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …