Přicházím z jiného světa, vykládal Babiš v Ústí. A varoval před novou Kubiceho zprávou

01.10.2013 21:29

REPORTÁŽ Čtyřhvězdičkový hotel Clarion v Ústí nad Labem v úterý večer praskal ve švech. Kolem pěti set lidí se přišlo podívat na Andreje Babiše, duchovního otce hnutí ANO, který severočeské předvolební turné v nejchudším regionu táhne společně se Severočechy.cz podnikatele Jiřího Zelenky. Zaslechli, kdo kdy dostal přes hubu, kdo je totálně znechuceným politickým turistou a kdo chce nechat zadek na stejném místě.

Přicházím z jiného světa, vykládal Babiš v Ústí. A varoval před novou Kubiceho zprávou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adrej Babiš bude kandidovat v Praze

Průhledná decentní křesílka, bannery se sloganem „Ano, bude líp“. Několik hostesek, časopisy zadarmo, perfektně připravené technické zázemí s několika mikrofony pro diváky. Skoro stejně jako v zábavné televizní show byl připraven večer s Andrejem Babišem v krajském městě severních Čech. S jedním rozdílem. Mnohem větší účastí. Několik desítek mužů a žen se do konferenčního sálu vůbec nevešlo. Pořadatelé měli naštěstí s personálem hotelu předem domluvenou projekci živého videovýstupu besedy do několika obrazovek na chodbě u sálu.

Babiš tvrdí: Jednou a naposledy!

„Přicházím ze světa, kde vše funguje na podání ruky. Kde podrazit můžete dvakrát – jednou a naposledy,“ vyprávěl Ústečanům Andrej Babiš, když srovnával své podnikatelské zkušenosti s tím, co je pro něj v politickém rybníku zcela novotou. Přiznal se, že plno věcí nezná. „Politik zde musí mít odpověď na všechno. Já se tohle učím a často za to bývám zostuzen. Třeba když jsem nevěděl, že existuje něco jako minimální mzda,“ udělal dobrý marketingový tah, když si před „obyčejným lidem“ udělal srandu ze své vlastní nevědomosti.

Guru a hlavní tvář Andrej Babiš ale nemluvil jako jediný. Ještě předtím moderátor ohlásil změny v avizovaných hostech. Podnikatelka, bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj a lídryně ANO na Vysočině Věra Jourová zůstala v Praze kvůli pozvání do skutečného televizního studia. Místo toho ale mohli Ústečané klást otázky většímu počtu hostů: Z Mostu přijela senátorka, dětská neuroložka a neúprosná bojovnice proti předraženým nákupům zdravotní techniky Alena Dernerová (Severočeši.cz), z hlavního města dorazil senátor za Prahu 2, ekonom a  whistleblower Libor Michálek, který byl dle svých slov po zásluze potrestán za upozornění na radniční korupci. Jedno z křesílek obsadil někdejší novinář a spisovatel Martin Komárek, syn bývalého politika a prognostika Valtra Komárka, jehož knihu si mohli hosté odnést podepsanou. Ke slovu se dostal rovněž lídr ANO v Ústeckém kraji Richard Brabec.

Proti všem. Hlavně proti Matrixu

„Musíme jít proti všem. Proti systému. I politologové celé roky v tom systému žili a mají pocit, že je ohrožen,“ řekl mimo jiné Andrej Babiš, který chce stát řídit jako firmu. „Tohle přesně se mi líbí. Já jako ředitel městské policie se ji snažím také řídit jako firmu, byť má jen 110 zaměstnanců. Ale vyházel jsem náměstky, nemám sekretářky a dám peníze radši těm chlapům, co šlapou po chodníku,“ prohlásila dvojka na ústecké kandidátce Bronislav Schwarz ze Severočechů.cz, který je znám svými razantními postoji a lidovým slovníkem. Byl to jeden z momentů, kdy nastala v místnosti mírně nepříjemná atmosféra. Jakýsi občan Sýkora totiž chtěl vědět, proč ANO vzalo do svých řad bývalého státního policistů Schwarze a proč má na kandidátce číslo dvě. „Nemá na to být vaším partnerem,“ řekl dotyčný Babišovi. Ten se jej zastal, stejně jako lídr za kraj Brabec.

Hnutí si před volbami věří, přesto i pochybuje. „Do voleb jsou tři týdny, může se stát cokoliv, třeba se objeví nějaká další Kubiceho zpráva či podobně,“ filozofoval Babiš a dodal: „Tenhle Matrix funguje organizačně velmi dobře. Politici do něj nechtějí nikoho nového pustit. Mnozí podnikatelé mi proto říkají, že jsem blázen.

Senátorka Dernerová měla možnost rovněž k publiku hovořit, přestože do Parlamentu nekandiduje, byť ji k tomu Andrej Babiš přemlouval. „Chtěl jsem, aby byla naší tváří pro zdravotnictví,“ potvrdil. „Nemohla bych mít zadek na dvou židlích. Musela bych zvažovat,“ podotkla lékařka, pro kterou je i funkce v Senátu až druhořadá oproti poslání, pro něž skládala Hippokratovu přísahu. „Věřím Andreji Babišovi i Jiřímu Zelenkovi, který mi dal šanci uspět v politice. Oba jsou nezávislí. A to i na mzdě z politiky. V hlavě to mají srovnané,“ sdělila přítomným, proč podporuje oba milionáře.

O nemehlech, která ani za 24 let od revoluce  nezvládla opravit silnice, vyprávěl Martin Komárek, když popisoval svou dnešní cestu z Liberce do Ústí. Osobně totiž kandiduje v Libereckém kraji jako lídr. „Přes dvacet let jsem psal, že stát je řízen hrozně, zločinně. Psát články mi nechybí. Psal a jsem co se stalo? Standa Gross na Floridě… No, slíbil jsem, že nebudu negativní, tak radši skončím,“ zabrzdil sám sebe někdejší komentátor deníku MF Dnes.

Babiše na vás! Já dostal přes hubu

Někdejší generální ředitel Lovochemie, nyní lídr za Ústecký kraj Richard Brabec považuje Andreje Babiše za nejnáročnějšího šéfa, jakého zná. „Proto jsem začal směrem k politikům říkat: Babiše na vás! V listopadu 1989 jsem na Národní třídě prý dostal přes hubu, spoluzakládal jsem Občanské fórum a poté ODS, ano, z mladické nerozvážnosti, načež jsem vystoupil pro totální znechucení,“ popsal svůj politický turismus.

Někteří chtěli slyšet slova záruky, že se nestane to, co v předešlých volbách: Že všichni naslibují, upoutají, ale když se dostanou ke korytům, jako by na voliče zapomněli. „Já můžu garantovat, že si nezničím podnikatelskou pověst tím, že někoho podvedu. Pro mě je to hlavně boj o pravdu,“ reagoval na to Babiš a neubránil se zoufání, jak je únavné neustále něco vysvětlovat, obhajovat se, že neprovedl to či ono. Navíc je podle něj důležité, že patří mezi lidi, s kterými se podnikatelé i nadnárodně nebojí seriózně jednat. „Koupil jsem pekárnu v Německu a dodáváme McDonaldu. Bavíme se o hovězím,“ prozradil posluchačům, aby ukázal, že „oni“ se  nebaví s kdekým.

Spojení ANO s jiným hnutím je v případě Severočechů.cz v Ústeckém kraji v předčasných volbách do Parlamentu výjimkou, a to ještě společně s Královehradeckým krajem, kde kandidátní listinu s babišovci spojili Východočeši.cz.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …