Přidejte řidičům ze svého, vzkázal krajům Babiš

17.02.2017 18:37

Kraje jsou schopny zaplatit navýšení platů pro řidiče autobusů, řekl dnes novinářům v Rakovníku ministr financí Andrej Babiš (ANO). Poukázal na to, že díky lepšímu výběru daní si kraje meziročně polepšily o 7,85 miliardy korun. O zvýšení mezd řidičů autobusů zhruba o třetinu rozhodla vláda a mzdy měly vzrůst už od letošního ledna. Kraje ale chtějí, aby zvýšení mezd zčásti zaplatil i stát, píše ČTK.

Přidejte řidičům ze svého, vzkázal krajům Babiš
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Andrej Babiš

„Já si myslím, že částky, které jsou pro přepravce, nejsou moc velké, že kraje to zvládnou, a je potřeba najít způsob, jak to dostat k řidičům, aby neodcházeli,“ uvedl Babiš.

Problém podle něj spočívá ve špatně uzavřených smlouvách mezi kraji a poskytovateli veřejné dopravy, a také v tom, že dopravci pravděpodobně nedali peníze řidičům. Hejtmanství by měla podle ministra financí začít přemýšlet o krajských dopravních podnicích.

„A možná bychom mohli přemýšlet o nějaké modernější přepravě, například o elektrobusech. A potom bychom nemuseli řešit smog,“ dodal v narážce na špatnou situaci ovzduší, která tuto zimu v mnoha krajích panuje.

Představitelé krajů chtějí, aby navýšení mezd řidičů nezůstalo pouze na regionech a aby na ně přispěl i státní rozpočet. Dále se kraje snaží zajistit, aby peníze, jež regionální správy dopravcům přidají, skutečně skončily u šoférů.

Od začátku letošního roku vláda nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Řidičům by se rovněž měl zvýšit příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 korun na hodinu na 88 Kč a nově byl zaveden příplatek 6,60 Kč za hodinu za práci v náročném prostředí. Babiš uvedl, že jeho hnutí nesouhlasilo s navýšením tarifů bez stanovení toho, kde se peníze vezmou.

Dopravní odboráři vyhlásili před dvěma dny kvůli mzdám řidičů stávkovou pohotovost, neboť slíbené zvýšení mezd podle nich respektuje jen minimum zaměstnavatelů. V pondělí bude o mzdách šoférů jednat vláda s Asociací krajů, zabývat se tímto tématem bude i pondělní tripartita. Odboráři chtějí o stávce rozhodnut po jednání. Odborové organizace v Ústeckém kraji už ohlásily stávku na 8. března. Kraje, které dopravu linkovými autobusy objednávají, šoféry vyzvaly, aby od protestu upustili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…