Přijde Sobotka do banky..., začíná vtip. Historický výrok ministryně. Šašek, zloděj, zfetovaný lidi. Český národ promluvil

03.05.2017 10:39

Sociální sítě jsou v posledních letech stabilním bojištěm politických šarvátek i vážnějších sporů. Takže je pochopitelné, že poté, co v úterý premiér Bohuslav Sobotka nečekaně oznámil demisi celé vlády kvůli finančním nejasnostem ministra financí Andreje Babiše, internet nebývale ožil. A nejvíce na stránkách zabývajících se Babišovým hnutím ANO.

Přijde Sobotka do banky..., začíná vtip. Historický výrok ministryně. Šašek, zloděj, zfetovaný lidi. Český národ promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil farmu Čapí hnízdo za účasti Andreje Babiše. Při této příležitosti pokřtil samce klokana rudokrkého jménem Bimbo

Hnutí ANO po oznámení demise vlády nejprve na svém facebooku sdílelo komentář vicepremiéra Babiše: „Jsem překvapený, to jsem nečekal. Pan premiér poškozuje práci celé vlády, ministrů, postupně ničil pověst vlády neustálými útoky proti mně. Je to zoufalý krok zoufalého člověka. Potvrdila se jeho neschopnost něco rozhodnout.“

V komentářích pod tímto názorem se objevily kromě vyjádření podpory a přání „hodně úspěchů v dalším kroku“ Andreji Babišovi především útoky na premiéra Sobotku, někteří do toho ještě přidali, že ze všech nejvíc se teď určitě směje Miroslav Kalousek.

Jeden z diskutujících dal například k dobru vtip, ve kterém Bohuslav Sobotka jde do banky vybrat peníze, ale zapomene si občanku. Úřednice za přepážkou mu uvěří, že je Bohuslav Sobotka, až když přizná, že nic neumí.

Jiný zase psal, že pár zbývajících příznivců ČSSD teď bude velmi snadné identifikovat, protože budou mít všichni vykulené oči.

„Všichni ti zlodějové z minulosti p. Babišovi jen závidí jeho schopnosti. Je to člověk pro nás obyčejné lidi,“ psala jiná z diskutujících, které hnutí obratem poděkovalo za podporu.

Jeden z diskutujících si dovolil napsat, že jediným, kdo poškozoval vládu byl Andrej Babiš, který měl mít tolik cti, aby rezignoval sám. Velmi rychle se u jeho příspěvku objevilo téměř padesát reakcí, mezi kterými převažovaly ty ve stylu „ty jsi chytrej, vem Sobotku za ručičku a upalujte“.

„Souhlasím s vámi naprosto, pane Babiši. Vaše preference rychle stoupají a jeho preference zoufale klesají... Tak dělá zoufalé kroky, aby vás, nejschopnějšího politika a pro jeho budoucnost a příští volební období nejsilnějšího politického konkurenta, odstranil,“ zněl další názor.

Nebo třeba: „A víte co, pane Babiši. Ustojte to, vyhrajte volby a vládněte. Čím déle budete u moci, tím více lidem se otevřou oči.“

SLEDUJTE VIDEO Politický analytik Erik Best naznačuje skutečné důvody, proč se ČSSD chce zbavit Babiše:

 

Došlo i na hodnocení Bohuslava Sobotky: „Šašek, zloděj a hulvát. Je mi z něj špatně!“ Nebo: „Zoufalec Sobotka mluví něco o důvěře... tak to je opravdu mimoň.“

Dalším textem na facebooku ANO bylo prohlášení ministra životního prostředí Richarda Brabce. „Bereme to tak, že si premiér vzal zemi jako rukojmí, aby ukázal ramena,“ napsal. Je prý úsměvné, že teď se chce Sobotka scházet s předsedy koaličních stran, když už vlastně není co řešit.

Ministr Martin Stropnický v dalším příspěvku radil „zachovat chladnou hlavu a pracovat dál“. Varoval před tím, aby se země zmítala delší čas v provizoriu. Od diskutujících pod příspěvkem se obratem dozvěděl, že naše země se zmítá v zoufalství už teď.

A hlas ministrů ANO na facebookovém profilu doplnila Karla Šlechtová lapidárním shrnutím: „Babiš zůstane historickou ikonou změny v české politice.“ Tento příspěvek získal suverénně nejvíce komentářů, přičemž zaznívaly takové názory, jako že je hlavní, aby nebyl historickou ikonou, ale spíše ikonou budoucnosti.

Samotný Andrej Babiš na svém facebooku pro odběratele dopředu zveřejnil podobu obrovského inzerátu, který vyšel ve všech středečních novinách. K tomu všem objasnil: „Jak určitě víte, pan premiér mě chce dostat za každou cenu z vlády.“ Dokonce tak moc, že kvůli tomu položí celou vládu, i když to rozhodně není zájmem státu.

„Jak je každému jasné, je to proto, aby se zbavil mě. Tak jsem si udělal inzerát. Zítra vyjde ve všech novinách. A vám na Facebooku ho chci ukázat už dneska,“ psal. Pak všechny vyzval, ať mu píší, co cítí.

Jeho inzerát sdílela i recesistická skupina Český politický bizár, která jej doplnila sarkastickým komentářem: "Přejeme krásný den svobody tisku panu majiteli MAFRY (MF DNES, LN, Idnes, Lidovky, Metro) a Impulsu!"

A vyřádil se i poslanec ANO Martin Komárek, který přidal další ze svých bájných facebookových glos "kdybych byl ještě komentátorem". V té současné dokázal Bohuslava Sobotku přirovnat ke hned několika filmovým postavám. Jeho styl je skutečně nenapodobitelný.

Úplně jinak vše samozřejmě pojímala facebooková komunita Řekněte ANO Ne, která si klade za cíl bojovat proti Babišovu vlivu v politice. Ta aktuálně sdílela twitterovou glosu: „Poslední dobou nám tu vlády končí kvůli nějakému sexuálnímu skandálu. Naposledy Andrej Babiš ojebal český stát.“

Objevilo se i množství variací na Babišův inzerátový obrázek se zalepenými ústy.

Ve skupině Nový bojkot Babišových výrobků byla rovněž sdílena obrovská fotografie inzerátu Andreje Babiše se zalepenými ústy, ovšem s výrazně jinými komentáři.

„Hezký marketingový tah na obyčejné lidi... tady je vidět ta jeho zrůdnost jak ovládat ovčany,“ objevilo se v diskusi.

K obrázku se zalepenými ústy například zaznívá doporučení: „Ještě mu zavázat oči a před popravčí četu s estébákem.“

Nadšení stoupenci Andreje Babiše na oficiálním facebooku jsou zde zhodnoceni: „Fakt hnus. Ty lidi jsou už snad nafetovaný.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…