Přijdou další útoky, straší džihádisté z IS, kteří se přihlásili k teroru v Bruselu

22.03.2016 15:48

K úterním teroristickým útokům v Bruselu se přihlásil Islámský stát. Uvedla tak spřízněná zpravodajská agentura Amak a egyptská média. Organizace sice neuvedla žádné detaily o útocích, varovala však, že přijdou další. Informuje iDNES.cz.

Přijdou další útoky, straší džihádisté z IS, kteří se přihlásili k teroru v Bruselu
Foto: Twitter.com
Popisek: Teroristické útoky v Bruselu

Za bombovými útoky na letišti a v metru v Bruselu údajně stojí Islámský stát. Podle dosavadních informací o život přišlo 34 osob a dalších 186 jich bylo zraněno.

Odborník na islámský terorismus Pieter Van Ostaeyen potvrdil podobnost těchto útoků s předešlými útoky Islámského státu. „Předpokládal jsem, že se něco podobného může stát, ale ne v tak velkém měřítku. Bylo to naplánováno velmi rychle,“ tvrdí.

V reakci na útoky započala belgická policie vlnu razií v přistěhovaleckých čtvrtích, zároveň však požádala novináře, aby o nich z bezpečnostních důvodů neinformovali.

Na letišti, kde následkem bombových útoků přišlo o život 14 osob a dalších 80 jich bylo zraněno, našla policie nevybuchlé sebevražedné pásy a útočnou pušku kalašnikov. Podle svědků bylo těsně před útoky slyšet hlasitou arabštinu.

Belgický ministr vnitra Jan Jambon v pondělí varoval, že úspěch policie může vyvolat odvetný útok. Ve zprávě Islámského státu se však nepíše nic o tom, že by se jednalo o pomstu za dopadení teroristy Salaha Abdeslama, který se podílel na útocích v Paříži.

Nyní v Belgii panuje nejvyšší, čtvrtý, stupeň teroristické hrozby, což dává úřadům výjimečné pravomoce. Státní instituce, kulturní zařízení i mnohé obchody zůstaly zavřené, zastavil se i systém veřejné dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…