Přijedu. Nepřijedu. Přijedu. Nepřijedu. Andrej Babiš udržuje Sněmovnu v napětí

15.03.2017 14:08

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se dnes stal středobodem všeho dění v Poslanecké sněmovně. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek jej totiž chtěl už dopoledne grilovat kvůli jeho údajným daňovým podvodům, ovšem nakonec se debata kvůli absenci Babiše, který slavnostně zahajoval stavbu nového úseku dálnice D3, stále odsouvala. Pro ČTK během poledne Babiš řekl, že do Sněmovny dorazí v 16:30 hodin. Web Blesk.cz ale uváděl krátce poté opak. Babišova návštěva Poslanecké sněmovny je tak velikou hádankou.

Přijedu. Nepřijedu. Přijedu. Nepřijedu. Andrej Babiš udržuje Sněmovnu v napětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Dnešní sněmovní debata o daních ministra financí Andreje Babiše (ANO) měla naplno začít po polední přestávce ve 14:00. Dopoledne hnutí ANO sice neprosadilo odložení diskuse na podvečer, vzalo si ale kvůli tomu dvouhodinovou přestávku na jednání klubu. Další, kratší pauzu si pak vyžádala opoziční ODS.

Mezitím se ale ve Sněmovně rozhořely dohady, zda Babiš vůbec mezi poslance zavítá. Ještě před polednem totiž pobýval na jihu Čech na startu stavby nového úseku dálnice D3. „Nejdřív tvrdil, že na Kalouskův bod nedorazí, pak zas že ano. Nakonec Blesku řekl, že nechá kolegy jen přečíst své vyjádření,“ informoval web Blesk.cz. Česká televize (ČT) a agentura ČTK však tvrdily v tu chvíli něco jiného. „ČTK řekl, že do Sněmovny dorazí v 16:30.“ S velmi podobnou informací se vytasila i ČT.

Blesku ale prý Babiš řekl, že již dnes nedorazí.

„Já jsem chtěl dorazit, prosil jsem, aby to přerušili na 18. hodinu. To zamítli. Potom se naši domlouvali, že budou brát nějaké přestávky, ale to by zase brzdili zákony, že bych dorazil na půl pátou, ale oni evidentně nechtějí, abych tam byl. Protože kdyby chtěli, tak by přece jen odsouhlasili přerušení a mohl jsem vystoupit, což jsem měl v plánu,“ uvedl Babiš pro Blesk.cz. „Nestihnu přijet," uvedl Babiš pak i v rozhovoru pro novinky.cz.

Ve Sněmovně se ale mezitím začal projednávat bod bez Andreje Babiše. Jeho osobu prý bude před poslanci hájit Jaroslav Faltýnek.

Sněmovní diskusi o Babišových daních prosadil předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého se zveřejněním dokumentů o svých příjmech přiznal k daňovým podvodům. „Jsou zřejmé a ministr se z nich sám usvědčuje. Není možné, aby tento pán trýznil živnostníky za každou korunu a sám všechny občany šidil o miliardy,“ napsal na sociální síť Kalousek. Babiš označil v úterý Kalouskovo počínání za šaškárnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…