Přijel německý prezident. Zeman přednesl nevídané přirovnání a pak kritizoval ukrajinskou armádu

05.05.2014 14:05

Prezidenti České republiky a Německa si v pondělí předali nejvyšší státní vyznamenání. Joachim Gauck obdržel Řád Bílého lva I. třídy. Miloš Zeman dostal zvláštní stupeň Velkého kříže za zásluhy o SRN. Vyznamenání si předali během státní návštěvy prezidenta Gaucka v Česku.

Přijel německý prezident. Zeman přednesl nevídané přirovnání a pak kritizoval ukrajinskou armádu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Zeman s německým protějškem Joachimem Gauckem

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Zeman na tiskové konferenci prohlásil, že během společného jednání nenastaly žádné konflikty a že naopak vidí příležitost pro další spolupráci. Společným tématem byla změna politiky České republiky z hlediska evropské integrace.

Německo je motor. Byl bych rád, kdyby ČR byla převodovkou Evropy

„Německo je motorem EU. Byl bych rád, kdyby ČR byla alespoň převodovkou. S těmi se podrobně seznámíme při návštěvě Škodovky v Mladé Boleslavi,“ nadnesl prezident Zeman. Zároveň upozornil, že Česko musí vstoupit do eurozóny a přijmout společnou evropskou měnu.

Během oslav desátého výročí vstupu Česka do EU padlo podle Zemana několik dutých frází. „Jednou z nich je to, že se chceme stát pevnou součástí integračního jádra EU. Ale to znamená přijmout odpovědnost za společnou ekonomiku a přijmout společnou měnu. Nehrát roli troublemakera,“ zdůraznil.

Není samozřejmé, že se Česko stalo tak silnou hospodářskou zemí

Německý prezident ocenil český přístup k Evropské unii. „Snaha přiblížit se společné měně je signál všem, kteří byli zdrženliví vůči myšlence společné Evropy,“ prohlásil Gauck a i kvůli událostem na Ukrajině a vyostřeným vztahům s Ruskem připomněl, že jednotná Evropa je důležitá jako mírový projekt. 

„Není samozřejmé, že vaše země se stala tak silnou hospodářskou a exportní zemí. My Němci jsme se toho aktivně účastnili. Vytvořili jsme 100 tisíc pracovních míst. Podíleli jsme se na prosperitě tohoto regionu,“ uvedl prezident Gauck.

Podle něj se jeho návštěva uskutečnila ve významný den, kdy se připomíná začátek Pražského povstání v roce 1945. „Je to doklad toho, že po temných stránkách stavíme mosty pochopení, které jsou pevné,“ míní Gauck.

Hrozilo, že ukrajinská armáda postřílí propuštěné členy mise OBSE

Prezidenti se posléze vyjádřili k tomu, jak Evropa přistupuje ke krizi na Ukrajině. „Je potřeba usilovat mírovými prostředky, ale i odstrašující vojenskou silou NATO, aby tento konflikt neměl dvojí vyústění. Buď zahraniční invaze, nebo občanská válka. V současné době po událostech v Oděse bohužel musím uvažovat variantu občanské války za o něco pravděpodobnější,“ obává se Zeman, který se také pustil do kritiky ukrajinské armády.

Podle českého prezidenta by pozornosti neměla uniknout zásadní věc. „Podle sdělení účastníků této mise vážně hrozilo, že po jejich uvolnění je postřílí ukrajinská armáda. A teď si představte, co by se stalo, kdyby se objevilo osm mrtvol a jednotlivé strany by se obviňovaly z jejich zavraždění. Jak mise musela objíždět po polních cestách stanoviště ukrajinské armády, aby se nedostala do palby. A to ve mně vyvolává pochybnosti o kontrole současné ukrajinské vlády nad ukrajinskou armádou,“ prohlásil Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…