Přijetí eura Slovensku prospělo, těší se hospodářskému růstu

26.12.2012 12:41

Slováci jsou 20 let po dohodnutém rozdělení s Čechy v eurozóně a těší se slušnému hospodářskému růstu, zatímco jejich čeští sousedé se potýkají s recesí a nechtějí evropskou měnu. Slovensku velmi prospělo přijetí eura. Ke kulatému výročí rozpadu bývalého Československa 1. ledna 1993 to dnes uvedla agentura AFP.

Přijetí eura Slovensku prospělo, těší se hospodářskému růstu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Složitý přechod k tržnímu hospodářství byl pracnější pro Slovensko a jeho 5,4 milionu obyvatel kvůli méně výhodné skladbě průmyslu, než mělo Česko s 10,5 milionu obyvatel. Po pádu komunismu Slovensko přišlo o mnohé exportní trhy, což vedlo k zavírání továren a rychlému zvýšení nezaměstnanosti. Slovensko zažilo zpočátku těžká léta a jeho ekonomická situace se začala výrazně zlepšovat až po roce 1998, kdy vláda přijala řadu bolestivých, ale velmi účinných reforem. Země začala přitahovat zahraniční investory, především v automobilovém průmyslu a v elektronice.

Přijetí eura v roce 2009 podle AFP Slovensku velmi prospělo, protože jeho ekonomika se opírá převážně o vývoz do zemí eurozóny v čele s Německem. Podle slovenských analytiků by přijetí eura prospělo i Česku, ale Praha odmítá stanovit termín pro svůj vstup do eurozóny.

Vyšší hospodářský růst než v Česku

V uplynulých 20 letech od rozdělení byl průměrný hospodářský růst na Slovensku 4,6 procenta, zatímco v Česku, které hned po osamostatnění přistoupilo k liberálním reformám, jen 2,8 procenta. V roce 2013 Bratislava očekává jeden z nejvyšších růstů v rámci eurozóny, a to ve výši dvou procent. Praha podle AFP jen doufá, že vyjde z recese.

„Jsme stále za Čechy, ale vzhledem k propastem, do kterých jsme mohli spadnout po rozdělení, lze nyní hovořit o skutečně úspěšném vývoji Slovenska," citovala AFP jistého slovenského analytika. 

Agentura si všímá, že obě země politicky a ekonomicky úzce spolupracují a že mnozí Slováci a Češi mají pocit, že stále žijí ve společné zemi. Rozdělení se podle AFP uskutečnilo z iniciativy Bratislavy, bylo čistě politickým rozhodnutím a uklidnilo tehdejší napětí mezi oběma národy. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…