Přijetí eura by naší ekonomice prospělo, míní europoslanec Niedermayer

23.06.2017 19:05

Europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer vystoupil v dnešním vysílání pořadu Interview ČT24. Tématem rozhovoru byla především situace v Evropské unii. A řeč byla samozřejmě i o euru.

Přijetí eura by naší ekonomice prospělo, míní europoslanec Niedermayer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

„Visegrádské země jsou sice čtyři země, které mají leccos společného, ale je to příliš málo na to, aby to blokovalo jednotlivá rozhodnutí Evropské unie. Věcně jsme mnohem blíže západním zemím, než abychom měli své postoje blízké Maďarsku a Polsku,“ domnívá se Niedermayer. „Naše pozice v Evropské unii není tak úplně špatná,“ míní bývalý viceguvernér ČNB. 

„Jsme vnímáni jako svorník mezi novými zeměmi a původními zeměmi Evropské unie. Máme výjimečnou pozici, kterou někdy využijeme a jindy prohospodaříme,“ podotkl. Niedermayer pak pohovořil o kvótách, které Česká republika odmítá. 

„Vláda podnikla poměrně bezprecedentní krok. Nevím, jak často se stává, že vláda politicky řekne, že nebude plnit unijní usnesení,“ poznamenal ke krokům české vlády Niedermayer. „Uprchlická krize byla velká a nebyla jiná možnost, že se země dohodly na nějakém jiném systému,“ řekl na obhajobu kvót europoslanec. Navíc připomněl, že jsme dobrovolně uvedli, že přijmeme přes 1 000 migrantů, dosud jsme jich však přijali 13. Hlavní priorita by však podle Niedermayera měla mířit přímo na místo, odkud lidé utíkají. „Česká republika patří mezi jedny z aktivnějších zemí. Posíláme naše experty do nejrůznějších zemí,“ poznamenal europoslanec.

„Česká republika je výjimečně dobře připravená na euro. Po ekonomické i technické stránce,“ souhlasil následně s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem Niedermayer. „Přijetí eura by naší ekonomice prospělo. Předpokládal bych, že vývoj mezd zrychlí. Nerozumím tedy tomu oddalování,“ poznamenal. Zavedení eura skutečně nezmění ceny ani mzdy, usnadní to však život podnikatelům, vyjádřil pak souhlas s prezidentem Milošem Zemanem.

„Ekonomika by podle mého měla růst více. Roste pomalu,“ poukázal Niedermayer. Následně však ukázal i na problémy s dopravní obslužností. „Nemáme vysoké daně, ale máme vysoké odvody z mezd, které bychom se měli pokusit snížit,“ dodal také europoslanec. 

Závěrem se pak europoslanec vyjádřil k prezidentovým slovům na adresu Bohuslava Sobotky (ČSSD) a jeho odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Prezident Sobotkovo chování přeneseně označil tak, že takto se chová svině. „Je to smutný obrázek. A je to vysoce manipulativní. Pan prezident jaksi zapomíná, že pan premiér měl docela silné důvody, proč dále netoleroval pobyt ministra financí ve vládě,“ podotkl k české politické kultuře Niedermayer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…