Přijměte pět milionů uprchlíků a lidem řekněte, že je to nutné, radí švédský premiér. A Ovčáček k tomu něco dodal

22.01.2016 10:37

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček na sociální síti Facebook uveřejnil prohlášení švédského ministra pro spravedlnost a migraci Morgana Johanssona. Ten je přesvědčen, že by EU měla přijmout 5 milionů uprchlíků, pouhé jedno procento populace celého kontinentu. Pod příspěvkem mluvčího Ovčáčka nastala mela. Pokud bychom toto pravidlo uplatnili na Českou republiku, měli bychom podle švédského ministra přijmout něco málo přes 100 tisíc běženců.

Přijměte pět milionů uprchlíků a lidem řekněte, že je to nutné, radí švédský premiér. A Ovčáček k tomu něco dodal
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

„Evropa má 500 milionů obyvatel, kdyby každá země přijala 1 procento, mohli bychom přijmout 5 milionů lidí, jimž bychom poskytli útočiště,“ vzkázal všem odpůrcům přijímání migrantů švédský ministr pro uprchlíky Morgan Johansson z ekonomického fóra v Davosu v rozhovoru pro Channel Four News.

Pokud bychom na tento klíč přistoupili, znamenalo by to, že v České republice dříve či později přijmeme něco málo přes 100 tisíc uprchlíků. Velká Británie se šedesáti miliony obyvatel by musela přijmout na 600 tisíc uprchlíků. Tamní premiér David Cameron přitom počítá s přijetím asi 20 tisíc uprchlíků.  

To však podle ministra Johanssona nestačí. „Musíte hovořit se svými voliči a vysvětlit jim, že toto je něco, co musíme udělat. Protože máme morální povinnost to udělat. Jsou to lidi, kteří umírají, když se jim neposkytne ochrana a útočiště. Musíme se o ty lidi postarat,“ konstatoval.

V diskusi pod Ovčáčkovým příspěvkem se následně rozproudila debata, v níž dostal švédský ministr řádnou nakládačku. „Koukám, že i tam mají svého Dienstbiera...,“ napsal jeden z občanů. Jeho příspěvek přitom patřil k nejmírnějším. „Regulérní magor... Jedině Chocholouška... Protože tady je to marný, je to marný, je to marný...,“ psal další diskutující. Často také padala otázka, kdo vlastně švédského ministra platí, když neslouží vlastním obyvatelům, ale uprchlíkům.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…