Příjmy novinářů? Ohrožení nezávislosti! Dvořák a Zavoral v akci

05.05.2021 19:38

Ředitel České televize Petr Dvořák i ředitel Českého rozhlasu René Zavoral se obávají, že novela o střetu zájmů chce okleštit nezávislost těchto veřejnoprávních médií. Píše o tom server iDNES.cz.

Příjmy novinářů? Ohrožení nezávislosti! Dvořák a Zavoral v akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14813 lidí
Oba ředitelé totiž podepsali společné prohlášení, v němž bojují proti navrhovanému zavedení povinnosti novinářů veřejnoprávních médií dokládat příjmy. Podle nich jde mimo jiné i o vystupňování tlaku na novináře pracující v nejdůvěryhodnějších českých médiích.

Novela, proti níž Dvořák i Zavoral bojují, je z pera komunistických poslanců. V současné době již prošla prvním čtením v Poslanecké sněmovně, a to přesto, že ji zásadně odmítlo Ministerstvo kultury a nesouhlasné stanovisko k ní dala i vláda Andreje Babiše (ANO) a Parlamentní institut. Podporu má naopak od ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO).

Podle Dvořáka i Zavorala je zákon o střetu zájmů principiálně zaměřen na veřejné funkcionáře. „Novináři se z této kategorie zcela vymykají. Český rozhlas a Česká televize nedisponují pravomocemi, které by odůvodňovaly doplnění novinářů mezi veřejné funkcionáře. V ČR jsou média založená na svobodě slova a pluralitě informací, která je svého druhu kontrolou,“ napsali. 

Zároveň se také ohradili proti tomu, že by žurnalisté byli upláceni či pracovali na objednávku. V případě, že komunisté tímto podezřením disponují a mají jej podložené, může se podle nich obrátit na policii a nepředkládat zcela nesystémové změny zákonů. „Pokud žádné důkazy k dispozici komunisté a podporovatelé jejich novely nemají, je daný návrh jen urážkou poctivé práce všech zaměstnanců Českého rozhlasu a České televize,“ doplnili Dvořák se Zavoralem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…