Příliš tvrdé normy: Česko je v armádě přísnější než Němci nebo Američané

06.11.2015 9:13

Normy na vzhled polních stejnokrojů pro českou armádu jsou tak přísné, že podobné nemají ani jiné státy NATO, a ztěžují tak výběrová řízení, píše server e15.cz s tím, že maskovací účinek polních stejnokrojů navíc klesá po prvním vyprání.

Příliš tvrdé normy: Česko je v armádě přísnější než Němci nebo Američané
Foto: Archiv
Popisek: vojáci

Podle serveru jsou normy na maskovací vzor tak přísné, že uniformy podle nich v podstatě nelze vyrobit. „Jsou zbytečně striktní, neodpovídají skutečnému využití a potřebám vojáků,“ citoval server vysoce postaveného nákupčího.

Celý text je ZDE

Kvůli dodávkám maskáčů se prý mezi firmami Blažek, Koutný, STV Group a Xena Praha rozhořel boj už za exministra obrany Alexandra Vondry (ODS). A přestože soutěže v posledních dvou letech vyhrává Koutný, který už získal kontrakty za 170 milionů, ani jeho výrobky nejsou bezvadné. Má to dokládat posudek liberecké Technické univerzity z poloviny roku, podle nějž nesplňují obranné standardy na barevné odstíny. Posudek, který má E15 k dispozici, využila Koutného konkurence. Napadla zadávací podmínky vypsané v září, prý nejsou objektivní, a vyřazují tak další uchazeče. „Maximální povolené odchylky barev byly stanoveny nereálně a jsou v sériové výrobě nesplnitelné,“ napsal ministerstvu zástupce jedné z firem.

Sekce vyzbrojování Ministerstva obrany prý trvá na tom, že dodávky z posledních dvou let byly v pořádku, a stejnokroje tudíž podle zadaných parametrů vyrobit lze. Jenže zdroje serveru se shodují na tom, že se kontrolují jen při přejímce, nikoli v záruční lhůtě. Maskovací schopnosti látky totiž klesají už po prvním vyprání. A po několika vypráních klesnou údajně natolik, že vojáky demaskují.

Zahraniční výrobci maskovacích tkanin, kteří šijí stejnokroje a další výstrojní součástky pro americkou či německou armádu, se podle serveru do českých tendrů nehlásí. Museli by totiž používat látky, jež se v NATO neosvědčily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …