Přímá demokracie ano, ale jen odtud potud. Jiří Pehe má radost, že britský soud nastavil lidovládě mantinely

26.01.2017 15:21

Nad rozhodnutím britského nejvyššího soudu, podle nějž britské vládě nestačí pro odchod z Evropské unie jen výsledky referenda, ale potřebuje, aby brexit schválil i britský parlament, se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí politolog Jiří Pehe.

Přímá demokracie ano, ale jen odtud potud. Jiří Pehe má radost, že britský soud nastavil lidovládě mantinely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Upozorňuje, že podle řady komentátorů britský parlament zřejmě nezvrátí odchod Velké Británie z Unie. Předpokládá se totiž, že obě komory britského parlamentu budou respektovat vůli voličů a brexit schválí.

Celý text je ZDE

Rozhodnutí nejvyššího soudu je přesto důležité. A to nejenom proto, že britským zákonodárcům poskytne příležitost, aby si nad kroky britské vlády při odcházení z Unie vymohli větší dohled, kterému se vláda zatím brání, ale zejména proto, že soud jasně stanovil, kde jsou meze přímé demokracie, píše Pehe.

Ačkoliv rozhodnutí platí jen pro Velkou Británii, svým významem ji, pokud jde o stanovení hranic mezi přímou a zastupitelskou demokracií, podle Jiřího Pehe přesahuje. Nejvyšší soud v jedné z kolébek parlamentní demokracie totiž jasně stanovil, že vláda nemůže obcházet parlament tím, že se obrátí na lid a pak jedná údajně přímo na základě jeho rozhodnutí.

Závěrem Pehe píše, že referenda mohou být občas užitečná, ale mohou být také snadno zneužita. „Je proto důležité, aby parlament, pokud se sám takového práva předem nezbaví, fungoval i po referendu jako pojistka, která lidové hlasování stvrdí. Anebo nestvrdí, usoudí-li, že byly porušeny – kupříkladu v kampani před referendem – určité principy, které jeho výsledek zpochybňují,“ dodává Jiří Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …