Prima ve vysílání o uprchlících chybovala. Ale není to ani na pokutu, vzkázala televizní Rada

07.06.2016 15:50

Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní odhalila již na konci minulého roku sporné momenty ve zpravodajství televize Prima o uprchlících, na zahájení správního řízení to ale nestačilo. Další analýzu bude mít letos v září. Uvedl to dnes předseda rady Ivan Krejčí v tiskové zprávě. Rada podle něho rozhodně nekonstatovala, že vysílání bylo objektivní a vyvážené, jak uvedla Prima ve svém stanovisku. Její vyjádření ČTK zjišťuje.

Prima ve vysílání o uprchlících chybovala. Ale není to ani na pokutu, vzkázala televizní Rada
Foto: Hans Štembera
Popisek: Televize Prima

Rada se dnes zabývala nahrávkou serveru Hlídací pes, která má dokládat, že zaměstnanci zpravodajství televize Prima byli svým vedením instruováni, aby informace o migrační krizi vykreslovali jako riziko a ohrožení a fakticky tak ignorovali zásady objektivity a vyváženosti. Nahrávka pochází z porady 7. září loňského roku a je na ní zachycena šéfredaktorka zpravodajství Primy Jitka Obzinová.

Podle Krejčího rada konstatovala, že příslušná ustanovení zákona o vysílání nemohou být porušena samotným vydáním jakéhokoli interního pokynu. "Zda reálně došlo či dochází k porušování zásad objektivity a vyváženosti ve vysílání programu Prima, je možné zjistit výhradně monitoringem a analytickým vyhodnocením odvysílaného zpravodajského a publicistického obsahu," podotkl.

Analýza, kterou rada zadala již loni v létě a týkala se vysílání před inkriminovanou poradou redaktorů Primy, odhalila podle něho několik sporných momentů v konkrétním mediálním obsahu a rovněž poukázala na obecně problematickou tendenci zpravodajství Primy vytvářet negativní mediální obraz migrace. "Takováto zjištění opírající se zejména o metody obsahové analýzy by ovšem nemohla uspět jako dostatečný podklad pro vedení správního řízení a uložení pokuty v rámci správního trestání," uvedl Krejčí.

Další monitoring zpravodajství a publicistiky Primy se zaměřil na období od 28. března do 17. dubna letošního roku. Závěry analýzy budou radě předloženy v září. "Pokud analýza odhalí porušení zákona o vysílání, je možné provozovateli vydat upozornění na porušení zákona, eventuálně ve správním řízení uložit finanční sankci. Odnětí licence provozovateli bezprostředně nehrozí, jelikož k odejmutí licence RRTV může v souladu se zákonem přikročit až v případě, kdy provozovatel zvlášť závažným způsobem opakovaně porušuje svou zákonnou povinnost," dodal Krejčí.

Prima již dříve oznámila, že požádá tři respektované experty, aby provedli ohodnocení nezávislosti práce jejích redaktorů při pokrytí uprchlické krize od září roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…