Prima se nedopustila cenzury v případě pana Bradyho, soudí odborník z Hlídacího psa

08.11.2016 21:33

Oldřich Kužílek je poradcem pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí. Býval divadelním režisérem, rozhlasovým moderátorem i českým a československým politikem za Občanské fórum. Z této pozice se vyjádřil k nedávné kauze kolem Show Jana Krause, kde byl hostem Jiří Brady. Skutečně jsme sledovali cenzuru v přímém přenosu, když Prima odvysílala pořad o den později, než měla?

Prima se nedopustila cenzury v případě pana Bradyho, soudí odborník z Hlídacího psa
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady na setkání na Staroměstském náměstí při příležitosti státního svátku

V časech, kdy se po televizi vyžaduje informační vyváženost, není úplně snadné televizi řídit. Přesvědčili se o tom i lidé, kteří mají na svědomí odložení Show Jana Krause s Jiřím Bradym. Původně měl pořad běžet na televizních obrazovkách jeden středeční večer. Jenže neběžel.

A hned se vyrojily spekulace, že televize pořad raději neodvysílala. Možná proto, aby si to nerozházela s Hradem, protože prezident Miloš Zeman nevyznamenal pana Jiřího Bradyho, který přežil holocaust a dodnes o hrůzách války přednáší dětem po celém světě. Pan Brady údajně měl dostat vyznamenání, ale protože se jeho synovec, ministr kultury Daniel Herman, sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou, neobdržel ho. FTV Prima si především na sociálních sítích vysloužila za odložení pořadu ostrou kritiku. Dopustila se ale televize cenzurního jednání, když pořad vysílala o den později?

„Proto si vcelku myslím (abych čtenáře nenapínal), že odložení pořadu o den nebylo až tak nutné. Na druhou stranu bych však nepojmenoval tento krok jako skutečnou cenzuru,“ píše Oldřich Kužílek v komentáři uveřejněném na serveru Hlídací pes.org. „Povinnost dodržet zásady objektivity a vyváženosti se týká zpravodajských a politicko-publicistických pořadů. I když předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání veřejně prohlásil, že takovým pořadem talk show Jana Krause není, mám o tom vážnou pochybnost. Jednotlivé díly pořadu sice častokrát takovou povahu nemají, ale nemalá část naopak ano. Hovoří se v nich o politice, vyjadřují se jednoznačně politické názory, diskutuje se o politických otázkách, byť často i v nadsázce a s humorem. Nejde však o nepolitickou zábavu. Speciálně díl s panem Bradym se zaměřil na výsostně politické téma – hanebnosti českého preyidenta,“ doplňuje Kužílek.

Celý komentář najdete zde.

Odborník také připomíná, že Nejvyšší správní soud již v minulosti konstatoval, že za publicisticko-zpravodajský pořad lze považovat takový, „jehož obsahem je kritika postupu klasického politického subjektu“. Show Jana Krause s panem Bradym splňuje tuto podmínku i proto, že na začátku pořadu vystoupilo několik osobností, které jasně vyjádřily kritický názor na prezidenta Zemana. Podle Kužílka to sice vzhledem k okolnostem bylo pochopitelné, ale to nic nemění na tom, že tento konkrétní díl Show Jana Krause měl rysy publicisticko-zpravodajského pořadu.

„Pokud tedy jde o politicko-publicistický typ pořadu, pak má provozovatel vysílání povinnost zajistit, aby kromě názorů skupiny, která se natáčení zúčastnila, zazněly, byť ne nutně ve stejném pořadu v přiměřené míře i názory odlišných či přímo opačných názorových skupin. Musí si tedy, alespoň rámcově, učinit jasno, kolik takových vyjádření již odvysílal, kolik jich v blízké době bude schopen získat a odvysílat, neřkuli zda to bude možné v rámci dalších dílů tohoto pořadu (což není pravděpodobné vzhledem k zaměření moderátora, ale i předpokládatelné neochotě příznivců Zemana),“ pokračuje v rozboru situace znalec problémů tohoto typu.

Důležité prý již dávno není, o čem a jak se píše, ale...

S cenzurou je to prý ještě o to složitější, že nemáme jasně definovanou odpověď na otázku, co přesně je cenzura. Listina základních práv a svobod praví, že cenzura je nepřípustná, ale je otázka, co už je ona nepřípustná cenzura.

„Důležité již dávno není, o čem a jak se píše a vysílá, ale o čem se mlčí, anebo k čemu se úmyslně doplní, třeba i pod vlajkou plurality, redundantní informace, které jsou schopné jednoznačná fakta rozmlžit a ponechat čtenáře či diváka ve zmatku a nejistotě, co se vlastně stalo, kdo je Losna a kdo Mažňák, a zda se to celé vůbec opravdu přihodilo,“ uzavírá Kužílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…