Přímá volba byl omyl, zrušme ji, vyzývá novinář. Zeman prý ukázal, že lidé vybírat nedovedou

01.03.2016 15:57

Právník Tomáš Němeček se na webu Hospodářských novin vyjádřil k českým prezidentským volbám. Podle něj je Miloš Zeman dostatečným důvodem ke zrušení přímé volby a opětovnému návratu k volbě parlamentní, která má v České republice již stoletou tradici. Zeman totiž ukázal, že dát moc do rukou lidu byl omyl.

Přímá volba byl omyl, zrušme ji, vyzývá novinář. Zeman prý ukázal, že lidé vybírat nedovedou
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve firmě Devro v Jilemnici

Hned první věc, kterou Němeček zmiňuje, je Zemanovo rozhodnutí pozvat do Lán čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. „Je to pocta vyhrazená nejbližším spojencům a pro Miloše Zemana bude znamenat jeho vrchol letošního roku,“ píše Němeček a vysvětluje, že z této situace plynou hned dvě negativa. První je uvědomění si, kolik toho vlastně Zeman již napáchal a jak dlouho bude trvat odstraňování škod. Druhé pak fakt, že v tom může pokračovat až do roku 2023.

A právě zde na scénu vstupuje přímá volba prezidenta, na které si Zeman zakládá a využívá daného systému na maximum. Němeček se však rozhodl vyvrátit všechny námitky těch, pro které je přímá volba tím správným řešením. Rovnou tedy zmínil skutečnost, že mnozí protestovali již před jejím samotným zavedením.

„Možné je všechno, ale samotný institut přímé volby vytváří pobídku k tomu, aby prezident-kvazimonarcha u svých volitelů trvale udržoval hladinku zájmu,“ píše Němeček a dodává, že právě proto jezdí Zeman po krajích, kde se baví s voliči „o lidových tématech, která mají rádi čtenáři laciných novin (Kajínek, trest smrti, dnešní nevzdělaná mládež by se měla řezat apod.)“. Kdyby jej volili politici, šířil by dobré jméno země v zahraničí a snažil by se chovat střídmě v souladu s parlamentní většinou. Ti mu však jsou ukradení, což je podle Němečka zcela logické.

Celý text zde

Český prezident zároveň nemá moc pravomocí a spíš jen dohlíží na dodržování pravidel. Jako takový by neměl být volen přímo, ale právě spíš dosazen vládou. „Ale česká ústava i masarykovsko-havlovská tradice předpokládají, že prezident je strážcem pravidel.“

Zmiňuje i Slovensko, kde je premiérem Robert Fico, Slováci si však v přímé volbě zvolili Andreje Kisku. „Kiska vzešel z unikátní konstelace, kdy slovenská pravice byla rozdrobená a kdy premiér Robert Fico nenašel ve své straně lepšího kandidáta než sebe,“ míní Němeček a dodává, že Kiska nebyl tradičním politikem, měl však dost vlastních peněz na kampaň a na rozdíl od Andreje Babiše u něj nehrozí střet zájmů. „Bude-li prezident volen parlamentem, paradoxně to zvyšuje šanci na zvolení českého Kisky, protože to rozšiřuje okruh kandidátů na 10 milionů,“ uvažuje Němeček.

Své zamyšlení uzavírá jednoduchým konstatováním: „Hlavu státu by měl v roce 100. výročí republiky raději opět volit parlament.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…